Högre försäljning av nyproducerade bostadsrätter

Antalet sålda nyproducerade bostadsrätter på bostadssajten Hemnet ökade med hela 30 procent i årstakt under det fjärde kvartalet.
Högre försäljning av nyproducerade bostadsrätter - lagenheter-visning-bostad_binary_6940181.png

Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

“Det vi tar fasta på är att återhämtningen för nyproduktion fortsätter. Samtidigt som det säljs mer sjunker utbudet, så den högre försäljningen beror inte på ett högt utbud”, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Under det fjärde kvartalet 2019 såldes det 30 procent fler nyproducerade bostadsrätter på Hemnet än under det fjärde kvartalet 2018. I Stockholms län ökade försäljningen med 32 procent.

Totalt under 2019 såldes det 18 procent fler nyproducerade bostadsrätter via Hemnet än under 2018. I Stockholm ökade försäljningen med 7 procent.

“Vår bild är att byggbolagen anpassat sina priser samtidigt som prisnivån generellt sett kommit upp lite. Dessutom är en hel del av det som ligger ute närmare inflyttning, vilket är betydligt lättare att sälja”, säger Erik Holmberg om den ökade försäljningen.

Han tror också att stigande prisförväntningar bland bostadsköpare, vilket bland annat synts i Hemnets egen köparbarometer, gör att fler på nytt kommer våga teckna nyproduktion.

“Just vad gäller nyproduktion är prisförväntningar ännu viktigare eftersom man köper något som kan vara inflyttningsklart först om kanske 1-2 år. Eftersom många som köper nyproduktion redan har en bostad och därmed står med två bostäder under den tiden drar man sig ännu mer för nyproduktion om man tror på nedåtgående priser”, säger Erik Holmberg.

Han tillägger att det nu blir intressant att se om utbudet av nyproduktion, som sjunkit under flera år, kommer att börja öka igen framöver när byggbolagen säljer mer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.