Högsta inflationstakten sedan 1991 – ”överraskade åter på uppsidan”

De svenska konsumentpriserna ökade mer än väntat i årstakt i mars.
Unell om Riksbanken och inflationen
Stefan Ingves. Foto: Claudio Bresciani/TT, Anders Wiklund/TT

Inflationstakten enligt KPIF, det vill säga förändringen från samma månad föregående år, var 6,1% i mars 2022. Det är den högsta inflationstakten sedan december 1991 och en uppgång från februari då inflationstakten var 4,5%. Enligt analytikerkonsensus väntades en ökning på 5,6%.

Månadsförändringen från februari till mars var 1,7%. Väntat var 1,4%.

”Inflationstakten steg kraftigt till följd av en allmän, bred prisuppgång. Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker ökade, men framför allt var det stigande el- och drivmedelspriser som påverkade”, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

SCB noterar dock att prisökningen var bred med högre priser på bland annat livsmedel, restaurangbesök, möbler och inköp av fordon.

Inflationstakten enligt KPIF exklusive energi steg från 3,4% i februari till 4,1% i mars.

I sin senaste prognos räknade Riksbanken med en KPIF-inflation på 3,8% samt en KPIFXE-inflation på 2,3% i mars.

”Sammantaget överraskade inflationen åter på uppsidan. Det finns för närvarande starka krafter som trycker upp inflationen, och som gör det oförutsägbart. Detta gör det svårt att bedöma penningpolitiken. Vår bedömning är att den första räntehöjningen kommer i juni, men de höga marssiffrorna ökar sannolikheten för en räntehöjning i april”, skriver Nordea i en kommentar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco