Högre kurser i New York

De inledande uppgångarna hade mattats av något när New York-börserna stängde fredagens handel. I fokus för dagen stod den väl framemotsedda sysselsättningsrapporten, som kom in svagare än väntat.

Nu väntar en långhelg då Wall Street håller helstängt på måndag med anledning av Labor Day-firandet.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var vid stängning upp med 0,4 procent till 18.492. Det bredare indexet S&P 500 hade ökat med 0,4 procent till 2.180 medan tekniktunga Nasdaq Composite steg med 0,4 procent till 5.250.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 3 punkter till 1,60 procent samtidigt som trettioårsräntan ökade med 4 punkter till 2,27 procent.

Antalet arbeten utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 151.000 personer i augusti, jämfört med marknadens prognos om en ökning i sysselsättningen med 180.000. Arbetslösheten uppgick till oförändrade 4,9 procent i augusti, något högre än väntade 4,8 procent.

Swedbank kommenterade att “svagare sysselsättning från USA dämpar möjligheterna för den amerikanska centralbanken att höja räntan i september”. Swedbanks chefsekonom Anna Breman tillade dock att det ändå fortfarande handlar om en bra sysselsättningsökning.

 

LÄS MER:

 

Jeffrey Lacker, ordförande för Federal Reserve Bank of Richmond, sade i ett tal på fredagen att styrräntan borde ha höjts redan vid julimötet. Utan att efterfråga en höjning i september specifikt, kallade han dagens jobbrapport för “skäligen stark” och sade att arbetsmarknaden fortsätter att stramas åt. Vidare sade Lacker att inflationen är på väg mot 2-procentsmålet, givet den data som presenterats hittills i år.

Federal Reserves penningpolitiska kommitté, FOMC, sammanträder den 20-21 september. Lacker är inte en av de röstande ledamöterna i kommittén.

På bolagsfronten syntes Lululemon 11 procent lägre. På torsdagen presenterade bolaget, som tillverkar yogakläder, ett tredje kvartal som var i linje med förväntan samtidigt som man drog ned utsikterna.

Fortsatt på tema detaljhandel men över till Gap. Aktien tappade 2,6 procent sedan det på torsdagskvällen visat sig att den jämförbara försäljningen backade 3 procent i augusti.

Sett till sektorer stod samtliga på plus för dagen, med undantag för hälsovård som var ned 0,4 procent. Dow Jones Newswires rapporterade att presidentkandidaten Hillary Clinton presenterat en ny plan för läkemedelsprissättning som skulle tillåta att straff införs för de som genomför “omotiverade prishöjningar”.

Ytterligare amerikansk statistik visade på att juli månads industriorderingång ökade 1,9 procent, jämfört med månaden innan. Väntad månadstakt var +2,0 procent.

Baker Hughes statistik visade på små förändringar i antalet aktiva olje- och gasriggar i Nordamerika under den senaste veckan.

 

 

nullnull

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här