Höjd brittisk BNP-prognos

Storbritanniens BNP-tillväxt väntas uppgå till +2,9 procent under 2014 och till +2,4 procent under 2015.

Det bedömer det brittiska statliga konjunkturinstitutet NIESR i en rapport som offentliggjordes vid midnatt.

Prognosen för 2014 har därmed höjts med 0,4 procentenheter jämfört med den förra prognosen, från februari, som indikerade en BNP-tillväxt om 2,5 procent för 2014. Även i februari höjde NIESR BNP-prognosen för 2014.

Arbetslösheten spås sjunka till 6,3 procent i det fjärde kvartalet 2014. I rapporten skriver NIESR att den naturliga följden av tidigare robust tillväxt i sysselsättningen, kombinerat med ekonomisk svaghet, har varit ett skarpt fall i produktivitetstillväxten.

”Men återkomsten av BNP-tillväxt har ännu inte resulterat i signifikanta produktivitetsökningar. Detta är av betydelse på kort sikt då den lediga kapaciteten utan produktivitetsökningar kommer att absorberas relativt snabbt, och det är av ännu större betydelse på medellång och lång sikt”, skriver NIESR.

NIESR ser dock få tecken på inhemskt inflationstryck och spår att inflationen kommer att förbli nära målet på 2 procent.

NIESR står för National Institute of Economic and Social Research.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.