Hon har Sveriges tuffaste jobb
Idag tisdag håller en av Ericsson största fackförbund SIF stormöte med lokala fackklubbar inför de nedskräningar som befaras ska presenteras nu på fredag. Att det blir sådana är de flesta överens om.
”Det finns mycket dökött att skära i”, konstaterar Lars Söderfjell, telekomanalytiker på Handelsbanken.
Ericsson meddelade i slutet av mars att bolaget säger upp 3 700 personer i Sverige och England. Samtidigt inför bolaget anställningsstopp och minskar antalet konsulter radikalt, med över 50 procent. Dessutom meddelade Ericssons att de höjer sitt besparingsprogram med 20 miljarder kronor till 35 miljarder.
På fredag kommer Ericsson med sin kvartalsrapport för första kvartalet och bolaget har tidigare signalerat att företagsledningen i samband med det kommer att informera om ytterligare personalnedskärningar.
Lars Söderfjell har tidigare gjort beräkningar på vad detta innebär för Ericsson och kommit fram till att besparingsprogrammet om 20 miljarder kronor innebär nedskärningar om minst ytterligare 10 000 personer.
Som Ekonomi24 skrivit tidigar ryktas det bland de anställda att så många som cirka 30 000 personer, eller 30 procent tvingas lämna bolaget.
Sett till dagens organisation räknar Lars Söderfjell med att de främsta nedskärningarna kommer att vara på personal som arbetar med försäljning, marknadsföring och administration, samt inom forskning- och utveckling. Han räknar dock inte med att det blir sådana omfattande nedskärningar inom tillverkningsdelen eftersom så många personer redan sagts upp och Ericsson lagt över delar av produktionen av mobiltelefoner på Flextronics.
”Nationaliteten har ingen betydelse för hur de agerar, Ericsson kommer säkert att skära på de ställen det går att skära. Inom forsknings- och utvecklingssidan så kommer säkerligen flera projekt att läggas ner”, säger han.
Den person som blir ytterst ansvarig för nedskärningarna är Ericssons personaldirektör Britt Reigo. Hon är en doldis i bolaget och har inte ställt upp på många intervjuer. I dagsläget vill hon inte bli intervjuad med motiveringen att Ericsson gått in i en ”tyst period” inför rapporten på fredag.
Hon har varit Ericssons personaldirektör i mer än ett decennium och är inne på sin fjärde VD.
Hon följde med till London när Ericsson för ett par år sedan flyttade delar av huvudkontoret dit, något som fick kritik från facken i Sverige som menade att att det var fel att personalchefen satt i London när Ericsson fortfarande har större delen av sina anställda i Sverige.
Britt Reigo är enda kvinna i Ericssons koncernledning och hamnade på 107e plats på Veckans Affärers lista över landets mäktigaste kvinnor.
Hittills har hon alltså varit relativt osynlig i företaget.
Hennes arbete har tidigare mest kretsat kring hur Ericsson ska lyckas rekrytera och behålla kvalicerad personal. Bland annat har hon varit med i arbetet med det optionsprogram för alla anställda som Ericsson nu rullar ut.
“Vi är i krig. Kriget handlar inte om land, inte om olja, inte om guld, utan om det värdefullaste vi har: våra topptalanger”, sa hon på ett föredrag för Ericsson-chefer för några år sedan. Idag är det ett annat krig hon står inför, det mot facken, medierna och kapitalmarknaden.
När Ericsson nu genomför de kraftfullaste personalneddragningar som något svenskt företag tvingats genomföra kommer även Britt Reigo sannolikt att tvingas kliva ut ur doldisrollen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.