Hongkong delar ut gratis pengar till medborgare

Hongkongs regering gör allt för att ekonomin inte ska försvagas av pågående coronaviruset. I ett stort aviserat reformpaket kommer bland annat alla vuxna invånarna att erhålla 10 000 hongkongdollar, motsvarande 12 500 kronor, utan att behöva återbetala beloppet. Det skriver South China Morning Post.

Det rör sig alltså om helikopterpengar, ett begrepp för en form av stimulansåtgärd som Milton Friedman föreslog.

Den totala storleken på utbetalningarna är 120 miljarder hongkongdollar, motsvarande 150 miljarder kronor.

Hongkongs regering har vidare även lovat att bland annat genomföra skattesänkningar för företagen, subventionera elräkningar och ge dubbla bidrag till låginkomstfamiljer.

Stimulanspaketet kommer också att leda till att staden dras med ett rekordstort budgetunderskott på 139 miljarder hongkongdollar, motsvarande 174 miljarder kronor, för räkenskapsåret 2020-2021.

Det är andra året i rad som Hongkong går med budgetunderskott efter 15 år med budgetöverskott.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här