Hushållens boprisförväntningar faller

SEB:s Boprisindikator tappar ytterligare 6 punkter i maj, till minus 26.
Hushållens boprisförväntningar faller - bostad-pengar_binary_6982448.jpg
Boprisindikatorn, som visar skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, visar små regionala skillnader i maj. Indikatorn för de sex regionerna ligger på mellan minus 20 och minus 28.

Andelen hushåll som tror på stigande priser minskar med 1 enhet jämfört med förra månaden och ligger nu på 21 procent. Samtidigt stiger andelen hushåll som tror på sjunkande priser till 47 procent, jämfört med 42 procent förra månaden. Andelen som tror på oförändrade priser har minskat med fyra enheter till 23 procent.

”Pandemins ekonomiska konsekvenser fortsätter att fördjupas. Varsel, minskad tillväxt och stigande arbetslöshet har negativa konsekvenser på hushållens syn på hela ekonomin och bostadsmarknaden är inget undantag. Förra månadens nedgång i Boprisindikatorn var den största vi sett en enskild månad och den här månadens siffra stärker ytterligare bilden att sjunkande bostadspriser är att vänta”, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i ett pressmeddelande.

Även hushållens förväntningar på reporäntans nivå sjunker något och ligger nu på 0,42 procent.

”Det är tydligt att ränteförväntningarna just nu har liten betydelse för hushållens boprisförväntningar. Den här månaden sjunker ränteförväntningarna men vi ser ändå att Boprisindikatorn fortsätter falla. Det är krisens effekter på sysselsättning, inkomster och tillväxt som just nu styr boprisförväntningarna, inte vad man tror om ränteutvecklingen”, säger Jens Magnusson.

Andelen hushåll som planerar att binda sina rörliga lån ökar från förra månadens 7 procent till 8 procent.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.