Hushållens boprisförväntningar ökade under november

SEB:s Boprisindikator ökade i november med 6 punkter till 44, vilket är den högsta nivån på fyra månader.
Bostadspriser, fastighetsfond
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Totalt tror 54% att priserna kommer att stiga under det närmaste året, upp med fyra procentenheter jämfört med föregående månad. Andelen som tror på sjunkande priser har minskat med två procentenheter till 12%, medan andelen som tror på oförändrade priser minskat till 28%.

”Trots en något trevande höst med dämpad prisutveckling, stigande ränteförväntningar och rekordhöga energipriser vänder hushållens boprisförväntningar upp i november. Frågan framöver blir om de stigande prisförväntningarna får fäste på bostadsmarknaden eller om orosmolnen i form av energipriser och en dämpad ekonomisk återhämtning väger tyngre”, uppger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Hushållen tror att reporäntan kommer att ligga vid 0,54% om ett år och andelen som planerar att binda sina rörliga bolåneräntor ligger på 8%, vilket är hela 4 procentenheter högre än under förra månaden.

Bostadsmarknaden är en väsentlig del av bankernas verksamhet och svensk BNP.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.