Husqvarna faller – värdet på Investors innehav minskar med hundratals miljoner

Husqvarna fortsätter rasa på börsen efter flera analysuppdateringar som följer på fredagens vinstvarning. Storägaren Investor får därmed se värdet på sitt innehav minska drastiskt.
husqvarna
Foto: Husqvarna

I fredags vinstvarnade skogs- och trädgårdsproduktbolaget Husqvarna och pekade på komponentbrist och längre ledtider. Aktien föll under dagen 3,5%. Idag fortsätter aktien ner då både Nordea och Pareto drar ned sina rekommendationer till behåll, från tidigare köp. Pareto sänker dessutom sin riktkurs till 100 kronor från 160 kronor.

Investor är största ägare i Husqvarna med 16,84% av kapitalet. De har drygt 47 miljoner A-aktier och nära 50 miljoner B-aktier, i bolaget. I skrivande stund är B-aktien sedan i torsdags ned 7% och A-aktien ned 7,3%. Det innebär att värdet på Investors innehav minskat med cirka 350 miljoner kronor per aktieslag, alltså sammanlagt 700 miljoner.

Husqvarna-aktien har dock gått dåligt en lång tid. Sedan årsskiftet är aktien ned över 34%.

När Affärsvärlden senaste analyserade aktien i februari handlades aktien till 122 kronor per aktie och redan då skriv vi att det var lågsäsong för aktien, läs mer här.

Det är dock inte alla analyshus som drar ner sina rekommendationer för aktien. Handelsbanken har köp på kort sikt och outperform på lång sikt med riktkurs 150 kronor och Kepler Cheuvreux upprepar köp med riktkurs 140 kronor.

Vill du hitta fler av årets vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen gör du det på Affärsvärldens Börsen idag-sida.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets