Hybrit-genombrott – har lyckats tillverka vätgasreducerande järnsvamp

Hybrit, som är ett initiativ från SSAB, LKAB och Vattenfall inom fossilfri ståltillverkning, har lyckats producera världens första vätgasreducerande järnsvamp i pilotskala. Det framgår av ett pressmeddelande.
SSAB:s hybrit-anläggning
SSAB:s hybrit:s pilotanläggning för framställning av fossilfri järnsvamp. Foto Henrik Montgomery / TT

Det hela kallas för ett teknikgenombrott då det reducerar utsläppen med 90% i samband med stålproduktionen, och därmed utgör ett avgörande steg mot fossilfritt stål.

”Testproduktionen av järnsvamp har genomförts i Hybrits pilotanläggning i Luleå och visar att det går att reducera järnmalm med fossilfri vätgas, istället för att ta bort syret med kol och koks. Produktionen har skett kontinuerligt och med god kvalitet. Hittills har omkring 100 ton producerats”, heter det.

Bolagen planerar att under Hybrit-satsningen 2026 börja tillverka fossilfri stål i industriell skala. Gällivare kommer att bli platsen för den planerade demonstrationsanläggningen för detta.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets