I fondvalet och kvalet
Fondsparande är långsiktigt. Det budskapet har fondbolagen lyckats sälja in. Samtidigt är det lätt att misstolka. Långsiktighet är inte lika med passivitet. Långt därifrån. Snarare gäller det att hitta de förvaltare som har bra förutsättningar att lyckas prestera meravkastning och slå index i framtiden. I annat fall är det en bättre idé att välja indexfonder. Men oavsett vilket är det allokeringen, fördelningen mellan olika tillgångsslag, som långsiktigt ger störst avtryck i avkastningen.
Utgångsläget är därför att bestämma sin egen strategiska tillgångsfördelning, hur portföljen ska vara balanserad i ett normalläge. För att det ska bli rätt bör hänsyn tas till hela familjens tillgångar. Det vill säga aktier, fastigheter, fonder, pengar på bankkonto och annat räntesparande. Minus eventuella lån. Det gör det enklare att komponera en fondportfölj som kompletterar övrigt sparande. Den som har en stor del av sitt kapital bundet i egna fastigheter bör kanske inte välja en fastighetsfond för sitt pensionssparande. Och den som har en stor aktieportfölj med svenska aktier kanske inte ska välja en svensk aktiefond i PPM.
Med det sagt går vi över till vad som passar i en fondportfölj av standardtyp. En idé kan vara att ta rygg på Premiesparfondens strategiska fördelning, den fond där PPM-pengarna hamnar för dem som inte själva väljer fonder. Fördelen är att det görs en grundlig översyn vart tredje år. Uppgifterna finns på Sjunde AP-fondens hemsida.
Den som är under 42 år eller vill ta lite högre risk kan strunta i räntedelen och i stället välja 90 procent aktier och 10 procent i någon private equity-fond. Den försiktigare går åt andra hållet och ökar andelen räntebärande. Här är fältet fritt att laborera efter egen risknivå. Enklast är att känna efter var den personliga smärtgränsen ligger. I Affärsvärldens förslag på basportfölj för långsiktigt fondsparande väljer vi att lägga 90 procent i aktier och 10 procent i alternativa placeringar. Sedan är det fritt fram att komplettera med egna fondfavoriter.
Nästa steg blir att välja fonder. Nu är det genast svårare. Att hitta bra beslutsunderlag för fonder än svårare än att välja enskilda aktier. Den information som finns tillgänglig är ofta bara den historiska utvecklingen, vilka de tio största innehaven är, ansvarig förvaltare samt i vissa fall någon form av betyg. Dessa bygger i sin tur till största delen på historisk avkastning, men kan i alla fall ge viss vägledning. Vanligast är det internationella fondutvärderingsföretaget Morningstar, som på sin svenska webbsida har med 4 821 fonder i olika kategorier. Dessa ska för övrigt tas med en nypa salt. Morningstar gör säkert sitt bästa, men ibland hamnar fonder i fel grupp. Till exempel är Black Rock New Energy klassad som “global, små-/medelstora bolag”. Det är i och för sig inte helt fel. Men det är ingen globalfond i bred bemärkelse utan snarare en branschfond. För att få ett mer heltäckande beslutsunderlag krävs mer information om förvaltarstil, strategi och avkastningsmål. Ofta finns det en hel del att läsa på respektive fondbolags hemsida. Om inte: skippa fonden. För då blir det garanterat krångligt att skaffa sig information i fortsättningen också.
En genväg är att helt enkelt strunta i att försöka hitta någon bra, aktivt förvaltad fond och i stället välja en billigare indexfond. Det brukar vara en bra idé för långsiktigt sparande på mogna marknader. I stället för att betala runt 1,5 procent per år för en fond som ändå inte tillför något mervärde, går det att komma undan med mindre än en tredjedel av kostnaden. De senaste åren har det dykt upp en uppsjö med indexfonder, och numera har alla storbankerna åtminstone var sin. Dessa fungerar också bra som byggstenar i en portfölj. Vi väljer Avanza Zero som bas i den svenska delen av portfölj. Fonden följer index för de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen och ger en bra exponering mot börsens största bolag.
Dessutom väljs en aktivt förvaltad svensk aktiefond, nämligen Odin Sverige. I år har fonden inte utmärkt sig speciellt, utan gått ungefär som genomsnittet. Men med sin egen “value”-inriktade förvaltningsstil, borde Odin kunna lyckas bra framöver. Till skillnad mot mer tillväxtorienterade fonder brukar värdefonder betala sig under perioder när marknaden förväntar sig att ekonomin ska ta fart igen. Det vill säga att recessionen är konstaterad och inprisad i aktiekurserna. En viktig del i “value”-förvaltning är att titta på balansräkningen, med p/b (aktiens pris i förhållande till eget kapital) som vanligt förekommande nyckeltal.
För den globala delen väljs två fonder. Morgan Stanley Global Value är en klassisk globalfond som placerar på mogna marknader. Det betyder 38 procent i amerikanska aktier, 18 procent i Storbritannien, 14 procent i Japan och resten huvudsakligen i Europa. Sista oktober var tobaksbolag som Philip Morris och Imperial Tobacco tunga innehav tillsammans med bland annat läkemedelsbolagen Novartis och Wyeth. Det bör dock påpekas att fonden har dollar som basvaluta vilket gör att investerare inte bör tro på dollarkollaps.
Nummer två blir Swedbank Roburs Privatiseringsfond. Som hörs på namnet placeras kapitalet i bolag som tidigare varit i statlig ägo eller håller på att privatiseras. Fonden investerar helt globalt och följer inte något index. Det gör att det blir en intressant mix av bolag. Bland de tio största innehaven finns Marockos ledande mobiloperatör, Maroc Telecom, energibolagen Eon, Fortum och GDF Suez. Och inte att förglömma världens största bank, Industrial & Commercial Bank of China.
Tillväxtmarknaderna har fått mycket stryk. I stället för att välja en bukett fonder med inriktning på Indien, Kina, Latinamerika eller Ryssland så väljer vi norska Skagen Kon-Tiki. Även om värdet fallit tungt i år tillhör Kon-Tiki de bättre av de globala tillväxtfonderna och fonden har gått 5 procentenheter bättre än genomsnittet. Vi väljer även Skagen Kon-Tiki på gamla meriter då förvaltaren sopat banan med konkurrenterna de senaste fem åren. Strategin att arbeta med global stock-picking har tidigare fungerat utmärkt och borde ha en chans att ånyo bli en vinnare när de globala aktiemarknaderna väl stabiliseras.
Som alternativ investering väljs SEB Asset Selection, som för övrigt nyligen firat sin tvåårsdag och redan kommit upp i ett förvaltat kapital om nästan 13 miljarder kronor. Fonden placerar globalt i alla större tillgångsslag som aktier, räntebärande värdepapper, valutor och råvaror. I år har andelsvärdet stigit med 23 procent vilket gör att SEB Asset Selection tillsammans med Thenberg Macro Hedge tillhör de mest framgångsrika fonderna i klassen övriga hedgefonder. I genomsnitt har fonderna i denna grupp backat 17 procent i år.
Basportfölj för sparare
Andel, %
Avanza Zero10
Odin Sverige 10
Morgan Stanley Global Value Equity 25
Swedbank Robur Privatiseringsfond 25
Skagen Kon-Tiki20
SEB Asset Selection 10
Strategisk fördelning
Andel, %
Aktier
Globalt52
Sverige20
Tillväxtmarknader10
Räntor
Realräntor, sek4
Räntor, dollar2
Räntor, pund2
Alternativa placeringar
Private Equity8
Hedgefonder2
____________________________________________________________
Katastrofår för aktiefonder
I år har alla aktiefonder gått rakt ned i källaren. Som Affärsvärlden tidigare har skrivit finns det ingenstans att gömma sig. Alla börser har fallit.
Bland drygt 140 Sverigefonder är det Handelsbankens Astra Zeneca Allemansfond som har klarat sig bäst med ett tapp på 23 procent, tack vare att nästan hälften av kapitalet är investerat i just Astra Zeneca.
Sämst har det gått för Kaupthing Småbolag som förlorat halva fondvärdet. Men det är inget unikt. Bilden är densamma vilken bred fondkategori som väljs. Allt har tappat stort. Något överraskande är att de flesta fonder nu även ligger på minus i ett treårsperspektiv. Det är bara en eller annan global tillväxtmarknadsfond som ligger på plus i vårt urval. Trist nog för PPM-väljarna har Premievalsfonden backat 43 procent i år och tappat en tredjedel av andelsvärdet på tre år.
____________________________________________________________
Varning för små hedgefonder
När värdet rasat minskar hedgefondförvaltarens möjlighet att tjäna pengar. Kombinationen liten fond och kraftigt börsfall ökar risken för att fonden läggs ned.
Börsåret 2008 lär gå till historien som ett av de sämsta i mannaminne. Samtidigt har många hedgefonder haft stora problem. Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterade nyligen att 350 hedgefonder stängts bara under första halvåret i år. Citigroup har hittills i år lagt ned eller omstrukturerat nio hedgefonder. Häromveckan kom besked om att HQ Bank lägger ned fonden Väring Emerging Markets X, som förvaltats av dotterbolaget Väring Capital. Vid halvårsskiftet var fondförmögenheten 50 miljoner kronor och avkastningen minus 6 procent. Sedan accelererade utvecklingen och sista oktober hade värdet rasat med 33 procent. Några dagar senare fick SEB stänga sin hedgefond, Nordiq Equity Long/Short, efter en nedgång på 36 procent. Vid stängningen var förvaltat kapital 200 miljoner kronor.
Räkna med att fler förvaltare kastar in handduken. Särkilt stor är risken om det är en förhållandevis liten fond som har gått dåligt en längre tid. Det har att göra med att de flesta hedgefonder tar ut både en fast förvaltningsavgift och en rörlig prestationsbaserad avgift. Den fasta avgiften är ofta 1 procent medan den rörliga vanligtvis är 20 procent av avkastningen över en viss nivå. Det kan bli mycket pengar för en duktig förvaltare. Den andra sidan av myntet är att om det går dåligt blir det ingenting. Dessutom tillämpar vanligtvis fonderna det som kallas för “high watermark”, det vill säga att ingen prestationsavgift tas ut förrän tidigare förluster tagits igen. Något som kan bli svårt i de fall fonden tappat ordentligt.
En fondstängning betyder normalt ingen större dramatik. Tillgångarna säljs och pengarna som finns kvar betalas tillbaka till kunderna. I år är dock läget annorlunda. Det finns inte många som har några vinster att kvitta med. Underskott av kapital om högst 100 000 kronor innebär en skattereduktion på 30 procent. Därutöver minskas skattereduktionen till 21 procent av underskottet. Det innebär att den som förlorat en miljon kronor får ett underskott av kapital om 700 000 kronor. Vilket i sin tur ger en skattereduktion om 156 000 kronor, under förutsättning att inbetald skatt räcker till. Underskott får som bekant inte sparas till nästa år.
Tyvärr talar inte alla förvaltare om hur stor fondförmögenheten är. Några lägger utan prut ut uppgiften på hemsidan, andra lägger ut sina senaste rapporter där siffran finns med. Vid genomgång av de hedge- och specialfonder som finns med på vidstående lista hittades några som verkar oroväckande små. Thenberg Covered Call som startades så sent som sista april hade per sista juni en fondförmögenhet om 6,4 miljoner kronor. Vid samma tidpunkt fanns det 18 miljoner kronor att förvalta i Thenberg Hedge, en fond som redan förra året backade 39 procent. Andra småttingar är Atlant Sharp med 21 miljoner kronor och DnB Nor Primus som enligt oktober månads faktablad förvaltar 15 miljoner kronor. Samtidigt saknas uppgift om fondförmögenhet hos Systematiska Fonder, Radar, Carnegie World Wide Long/Short, Ram One, Cicero Amplus och CSAT Classic.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.