”Ibland går det fort att skapa en halv årsavkastning”

Erik Penser tror att 2023 blir ett bra börsår och man har positionerat sig för att marknaden går mot mer normala tider. Det skriver Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen vid Erik Penser Bank.
Erik Pensers Jonas Thulin.
Jonas Thulin. Foto: Tobias Ohls

“Ibland går det fort att skapa en halv årsavkastning! Hittills under 2023 tog det lite över en vecka. Vi tar emot den uppgången med stor ödmjukhet då vi vet att det kommer att komma utmaningar och vi kommer att arbeta vidare för att stänga det gap som 2022 skapade på nedsidan”, skriver Thulin.

Penser har sedan november haft en stor exponering mot Europa och framförallt Sverige. Samtidigt har man dragit ned exponeringen mot Asien och USA. Under året menar Thulin att marknaden kommer röra sig ifrån hög inflation till normal inflation.

“Det som fångat vårt intresse de senaste månaderna är det faktum att marknaden blivit mycket mer optimistisk i termer av sentiment, positionering, att belåna sig för att ta positioner, att institutioner köper igen, att den risken faller snabbt och marknaden har blivit konstruktiv, att rent flödesmässigt vill marknaden köpa mer än vad den vill sälja, att vinstrevideringarna har bottnat ur liksom aktieprognoser och att ekonomiska data överraskar positivt igen.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.