Idag går börsen upp
Strax före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 upp med 1,2 procent, CAC 40 Index 1,0 procent högre och DAX Index-terminen steg 0,8 procent.
Börserna i New York stängde ned på onsdagen efter en ny volatil handelssession. Dow Jones slutade 1,1 procent lägre efter att ett säljtryck den sista halvtimmen åter pressat ned indexet i negativt territorium. Det var ändå viss återhämtning jämfört med vid svensk stängning då indexet var så lågt som 1,8 procent. S&P 500 och Nasdaq Composite tappade båda 1,1 procent.
Finanssektorn i S&P 500 tappade 0,6 procent efter att under handelsdagen svängt mellan stora upp och nedgångar sedan det kommit mer detaljer kring stresstesterna av bankerna och nya uttalanden från Fedchefen Ben Bernanke.
Timothy Geithner sade att stresstesterna ska hjälpa till att lätta på “det moln av osäkerhet som hänger över vårt finanssystem”. Ett regeringsövertagande av banker med problem är inte nödvändigt för att lösa landets fördjupade ekonomiska och finansiella bekymmer, och nationalisering är “fel strategi för landet och jag tror inte att det är en nödvändig strategi”, sade han.
Ben Bernanke sade inför representanthuset på onsdagen att Fed redan har de nödvändiga verktygen för att stötta banker som behöver extra kapital, och tillbakavisade åter oron för nationaliseringar. Angående Citigroup sade han att de får se vad stresstesterna resulterar i och vad som utvecklar sig men poängterade återigen att nationalisering “missar däremot poängen”.
Volatiliteten smittade sedan av sig till Asien under natten. Nikkei 225 stängde oförändrat efter att i den inledande handeln varit upp 1,9 procent. På övriga marknader i regionen var det däremot övervägande nedgångar.
För svensk del kan Volvo påverkas av att Dagens Industri i en artikel på torsdagen skrivit att bolaget investerar kraftigt för att gå vinnande ur krisen. Utöver bolagets ordinarie investeringar har styrelsen beslutat att göra den enskilt största investeringen som någonsin beslutats av styrelsen.
Turkcell, där Teliasonera äger 37 procent av aktierna, har redovisat ett resultat som kraftigt understeg konsensus för det fjärde kvartalet medan försäljningen överträffade förväntningarna marginellt.
SSAB kan få stöd av att Nippon Steel, världens näst största stålproducent, sagt att produktionsnivån förmodligen bottnat under det första kvartalet i spåren av allt för stora lagerneddragningar bland kunder.
Morphic har redovisat en ökad förlust under räkenskapsårets första 8 månader men belastades av stora nedskrivningar i dotterbolag. Vidare frångår Morphic sina långsiktiga finansiella mål på grund av den globala finansiella krisen, som har haft genomgripande och bestående konsekvenser på bolagets verksamhet.
Av nyheter från Europa som kan påverka sentiment eller sektorer finns att Royal Bank of Scotland rapporterat en förlust om 24,1 miljarder pund vilket var något lägre än konsensus om 25,9 miljarder pund.
Torsdagens agenda bjuder på tysk arbetslöshet i februari klockan 9.55, med en väntad uppgång till 7,9 procent från 7,8 procent. Från euroområdet kommer konfidensindikator för februari klockan 11.00, som väntas ha sjunkit något till 68,5 från 68,9.
Från USA väntas under eftermiddagen nyanmälda arbetslösa klockan 14.30 samt försäljning av nya hem och order varaktiga varor i januari klockan 16.00. Det senare väntas ha sjunkit med 2,5 procent, efter en nedgång med 3,0 procent i december.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.