Igrene tar in kapital för testproduktion

Igrene tänker dra igång en testproduktion i den inmutning som bolaget har i Siljanringen. Bolaget avser ta in kapital för testproduktionen via en nyemission.

Igrene rusade på Aktietorget i fredags efter att det stått klart att en teoretisk studie visat på att de finns betydande gasreserver i den inmutning som bolaget har i Siljanringen. Morabolaget går nu vidare och högst upp på agendan är att säkerställa att informationen stämmer. Det skall göras genom att företaget helt enkelt drar igång en testproduktion i området. Det finns ingen byråkrati som står i vägen utan utmaningen är istället att hyra in riggar och personal.

– Det finns tyvärr inte den här typen av kompetens i Sverige. Vi letar helt enkelt internationellt efter personal samt riggar och hoppas att allt skall vara på plats till i maj då testerna är tänkt att starta, säger vd Mats Budh i en kommentar till Finwire.

– Alla tillstånd har vi redan på plats genom undersökningstillståndet, fortsätter han.

I och med att produktionen kräver tillskott av vatten anser han inte att det är lämpligt att bedriva testerna redan nu i vinter. Tanken är att företaget istället gör testerna under sommaren.

När testproduktionen väl är genomförd har styrelsen flera olika alternativ på sitt bord för hur prospekteringsbolaget skall gå vidare. Enligt Mats Budh kan exempelvis företaget plocka in mer kapital genom en nyemission i syfte att bygga upp en egen verksamhet. Ett annat alternativ är att hela Igrene säljs som bolag eller att företaget tar in en partner för att utveckla reserverna. Det finns många alternativ, betonar han.

– Har vi bevisat reserver är det inte nödvändigtvis så att vi måste finansiera allt med eget kapital. Vi kan även låna upp kapital för att bygga upp produktionen. Men det här är en styrelsefråga i framtiden, säger Mats Budh.

– Att finna avsättning för gasen är inget problem. Det finns många alternativ för oss i så fall”, fortsätter han.

Testproduktionen är dock inte gratis. Igrene har inte kapital nog att genomföra det nödvändiga testet utan att det kommer att ske en nyemission. Mats Budh uppger att företaget bedömer att det kostar 6 miljoner kronor att genomföra testproduktionen.

– I nyemissionen tar vi nog i lite extra för säkerhets skull, så vi siktar på att ta in 10 miljoner kronor under mars månad, säger han.

Efter kursuppgången i fredags sålde vd Mats Budh av 10.000 aktier igår. Något ytterligare säljtryck från gaschefen är dock inte att vänta.

– Det har blivit lite tråkig uppståndelse kring det här. Jag vill betona att jag sålde av 2 procent av mitt innehav. De pengarna kommer jag att använda i kommande nyemission och jag har inga planer på att sälja ytterligare aktier. Jag har stöttat det här projektet hela vägen och kommer fortsätta att göra det, säger han.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.