IKEA Ryssland behåller personal – löner betalas augusti ut

Den ryska invasionen av Ukraina har nu pågått i över två månader. IKEA stängde varuhusen i början av mars, men behåller hela personalstyrkan inför den dagen de kan öppna igen. Nyligen beslutade IKEA att förlänga löneutbetalningarna till sina tusentals ryska anställda som jobbar i varuhusen med ytterligare tre månader.
IKEA Ryssland behåller personal – löner betalas augusti ut - IKEA KAZAN
Ikea i Kazan, Ryssland. Foto: JESSICA GOW/TT

Svenska möbelvaruhusjätten IKEA driver 17 varuhus och har drygt 9 300 anställda i Ryssland, enligt bolagets årsredovisning för 2020. En vecka efter att Ryssland startade ett anfallskrig mot Ukraina beslutade IKEA-koncernen för att stänga samtliga varuhus och skicka hem personalen med tre månadslöner i garanti.

Den garantilönen skulle alltså löpa ut i början av juni. Men nu meddelar bolaget att de kommer att förlänga löneutbetalningarna.

”När vi meddelade att vi skulle pausa verksamheten i Ryssland den 3 mars var vår ambition att ge stabila löner för våra medarbetare i Ryssland. Vid den tidpunkten garanterade vi tre månadslöner i Ryssland för våra medarbetare. Nu förbinder vi oss att betala avtalade grundlöner och kärnförmåner för medarbetare i Ryssland fram till den 31 augusti 2022,” uppger en presstalesperson på Ingka Group, som driver varuhusen i Ryssland, till Affärsvärlden.

”Vi strävar efter att säkerställa att vi tar ett ansvarsfullt och omtänksamt förhållningssätt till våra medarbetare i allt vårt beslutsfattande. Vi fortsätter att följa situationen, som påverkar alla internationella företag, inklusive vårt.” säger presstalespersonen.

Personalen är nödvändigtvis inte sysslolös under nedstängningen. Vissa kärnuppgifter utförs fortfarande och de anställda kan vidareutbilda sig.

”Medarbetare kan fortsätta att arbeta på grund av omfördelning av uppgifter som är nödvändiga, såsom retur av varor, lagerunderhåll, CSC-stöd, systemstöd, underhåll av butiksdrift etc. Medarbetarna kan även använda tillgänglig tid för kontinuerlig kompetensutveckling,” uppger en presstalesperson för IKEA Ryssland till Affärsvärlden.

IKEAs shoppingcenter fortsatt öppna

Samtidigt har inte all IKEAs verksamhet i Ryssland stängts ned. Genom bolaget Ingka Centres äger möbelkoncernen även 14 ryska shoppingcenter, så kallade MEGA stores. Det handlar om shoppingcenter som är större än Emporia i Malmö eller Mall of Scandinavia i Solna. Shoppingcentren hyr ut butikslokaler till klädkedjor, skobutiker och apotek, bland annat. Där har kommersen varit i full gång, trots omvärldens uppmaningar till sanktioner och bojkotter, något som Affärsvärlden tidigare skrivit om.

Då uppgav Ingka Centres pressavdelning att shoppingcentren är öppna för att ge kunder möjlighet att köpa nödvändiga varor, såsom livsmedel och mediciner. På en direkt fråga ville inte Ingka svara på vad som krävs för att även shoppingcentren ska pausas. Istället uppgav bolaget att man ”följer utvecklingen och hoppas att den väpnade konflikten slutar så snart som möjligt”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco