Illavarslande tider för fastighetsmarknaden

De gyllene åren för fastigheter verkar vara över och det centrala nu är det ekonomiska läget och fastighetsbolagens förmåga att finansiera egna verksamheten. Det skriver Handelsbanken i en fastighetsrapport.
Illavarslande tider för fastighetsmarknaden - bostad-moln-700_binary_6878687.png
Rapporten utmålar ett huvudscenario där Sveriges ekonomi genomgår en långsam återhämtning under andra halvåret. Dock förväntas arbetslösheten förbli hög i flera år.

”Rapportförfattarna räknar med att det leder till att bostadsbyggandet bromsar in än mer, att bostadspriserna faller med 10 procent från toppen och att, i spåren av stigande vakansgrader, fastighetsvärderingarna sjunker. Dyrare finansiering bidrar till högre avkastningskrav som sätter stopp, åtminstone under en period, för trenden mot marknadsfinansiering”, skriver banken.

I rapporten nämns också två alternativa scenarier, där det i ena med snabb återhämtning innebär bostadspriser som planar ut och börjar stiga svagt senare i år.

Det andra mer dystra alternativet med en utdragen kris och arbetslöshet på upp till 15 procent leder till svagare efterfrågan, högre finansieringskostnader och en negativ spiral.

”Även bostadsmarknaden påverkas markant i ett sådant alternativ och bostadspriserna kan falla med närmare 20 procent från toppen. Resultatet skulle bli en kris som ingen vill se”, varnar Handelsbankens experter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets