IMF kommer att höja globala tillväxtprognosen

Internationella valutafonden, IMF, kommer att revidera upp den globala tillväxtprognosen för 2021 tack vare uppmuntrande vaccintrender och nya stimulanser i USA. Det har IMF-chefen Kristalina Georgieva sagt på fondens hemsida.
IMF:s Kristalina Georgieva.
IMF:s Kristalina Georgieva. Foto: Jens Meyer/TT
IMF trodde senast i januari att den globala tillväxten skulle landa på 5,5% under 2021, efter en nedgång på 3,5% under 2020 till följd av coronapandemin.

Sedan januari har dock antalet covid-19-fall minskat från sina höjder och vaccinationerna påbörjats. Därutöver får tillväxten stöd av Bidenadministrationens jättelika stimulanspaket på 1,9 biljoner dollar.

”Detta tillåter för en upprevidering till vår globala tillväxtprognos för i år och 2022”, säger Georgieva inför IMF:s World Economic Outlook-rapport som släpps nästa vecka.

Georgieva påpekar samtidigt att tillväxten blir ojämn och att bara ett fåtal länder kommer att nå nivåer som rådde före pandemin vid årsslutet. De ekonomiska jättarna USA och Kina är två av dessa, enligt IMF-chefen.

IMF är inte ensamma om att ha reviderat upp den globala tillväxtprognosen för 2021. Också Fitch kom den 18 mars att göra en höjning till 6,1% från 5,3%. Prognosen indikerar den starkaste globala tillväxten sedan 1980.