IMF sänker tillväxtprognoser

Internationella valutafonden IMF sänker den globala tillväxtprognosen för 2015 och 2015.

IMF spår att den globala tillväxten för 2014 uppgår till 3,3 procent 2014, vilket är oförändrat från vad IMF spådde i oktober. För 2015 sänks tillväxtprognosen till 3,5 procent från 3,8 procent i oktober. För 2016 sänks tillväxtprognosen till 3,7 procent från 4,0 procent.

Det framgår av en konjunkturuppdatering på tisdagen.

”Den globala tillväxten kommer visserligen att få en skjuts av lägre oljepriser, vilka till en viktig utsträckning speglar högre oljeutbud. Denna skjuts spås dock mer än motverkas av negativa faktorer, däribland investeringssvaghet, i takt med att en anpassning till svagare förväntningar kring de medelsiktiga ekonomiska tillväxtutsikterna fortsätter i många utvecklade och framväxande ekonomier”, skriver IMF.

Nedrevideringarna speglar en omvärdering av utsikterna för Kina, Ryssland, euroområdet och Japan samt för ett antal stora oljeexporterande länder med anledning av den kraftiga nedgången i oljepriserna.

”USA är den enda stora ekonomi för vilken tillväxtutsikterna har höjts”, skriver valutafonden.

Fördelningen av risker kring den globala tillväxten är mer balanserad nu än i oktober, enligt IMF.

”Den huvudsakliga uppsiderisken är en större skjuts från lägre oljepriser, även om det finns osäkerhet kring uthålligheten i utbudschocken. Nedsideriskerna relaterar till förändringar i sentimentet och volatiliteten på de globala finansiella marknaderna, särskilt i framväxande marknadsekonomier, där lägre oljepriser har introducerat externa och balansräkningsmässiga sårbarheter hos oljeexportörer”, skriver valutafonden.

Stagnation och låg inflation är alltjämt orosmoln i euroområdet och i Japan, anser IMF vidare.

För de utvecklade länderna uppgår tillväxtprognosen till +1,8 procent för 2014 och till +2,4 procent för 2015 respektive 2016. Prognosen för 2015 har justerats upp marginellt medan prognosen för 2016 är oförändrad.

För framväxande ekonomier och utvecklingsländerna ligger IMF:s prognos på 4,4 procent i år, vilket är oförändrat från i oktober. Prognosen för 2015 har sänkts med 0,6 procentenheter till 4,3 procent. För 2016 har prognosen sänkts med 0,5 procentenheter till 4,7 procent.

IMF bedömer att den ekonomiska tillväxten inom EMU, mätt som BNP, uppgått till +0,8 procent under 2014 och att BNP-tillväxten stiger till +1,2 procent 2015 och till +1,4 procent 2016.

De nya tillväxtprognoserna innebär sänkningar med 0,2 respektive 0,3 procentenheter jämfört med föregående prognoser från oktober 2014.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG