Indien vill att privata bolag ska investera miljarder i kärnkraft

Indien kommer att bjuda in privata bolag att investera 26 miljarder dollar, motsvarande 270 miljarder kronor, i landets kärnkraft. Det uppger källor till Reuters.
Indien vill att privata bolag ska investera miljarder i kärnkraft - NEW DELHI INDIEN
(AP Photo/Manish Swarup)

Det är första gången som New Delhi försöker få privata medel att finansiera kärnkraften, som i dag står för mindre än 2 procent av landets totala elproduktion. Planen är att investeringen ska hjälpa Indien att nå sitt om att ha 50 procent av den installerade elproduktionskapaciteten från icke-fossila bränslekällor till 2030. Siffran ligger idag på 42 procent.

Myndigheterna är i diskussioner med minst fem privata bolag, däribland Reliance Industries, Tata Power, Adani Power och Vedanta, om att investera cirka 440 miljarder rupier, motsvarande 55,2 miljarder kronor, per bolag, enligt källorna.

Inget av de omnämnda bolagen har velat kommentera uppgifterna.

Indien är Asiens tredje största ekonomi efter Kina och Japan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco