Indrivaren lägger i överväxel
Det förbindliga budskapet står att läsa på inkassoföretaget Intrum Justitias sajt och är såklart avsett att avdramatisera eventuella skuld- och ångestkänslor hos den som råkat hamna i finansiell knipa.
Kapitalism med ett mänskligt ansikte, för att anspela på 1968 års Pragvår-budskap om socialism med ett mänskligt ansikte, har under de senaste åren utvecklats till ett framgångsrecept för Intrum Justitia som är Sveriges och Europas största indrivningsföretag. Att bolaget gärna tonar ned sin roll som indrivare och sin institutionsliknande halvofficiella ställning är kanske inte så märkligt. Bolagets inriktning, om det själv fick formulera sin roll, är att verka som en katalysator för en sund ekonomi där både köpare och säljare ska göra rätt för sig.
Oavsett verbal betoning så kan en utomstående konstatera att bolaget sedan starten 1923 just inte har gjort något annat än att driva in skulder åt andra företag.
Bland storkunderna i dag dominerar bolag som säljer tjänster och varor på kredit utan säkerhet till privatpersoner. Här återfinns exempelvis ett tiotal teleoperatörer runt om i Europa, flera elleverantörer liksom en rad banker. En genomsnittlig fordran på en konsument som har hamnat i Intrums finmaskiga garn ligger på drygt 8 000 kronor.
Inkassobranschen växer, mest i tider av stark konjunktur och mindre under sämre tider. Men tillväxten sker långsamt, i takt med landets allmänna ekonomiska utveckling. Intrum Justitias affärsområde kredithanteringstjänster är bolagets största och står för två tredjedelar av omsättningen. Under fjolåret ökade omsättningen med måttliga 3 procent.
Annat är det med bolagets andra ben, finansiella tjänster. Affärsområdet, som står för en tredjedel av koncernens försäljning, växte under fjolåret med hela 50 procent till 1,8 miljarder kronor. Inom affärsområdet ryms bland annat förvärv av gamla urlakade låneportföljer där låntagarna har slutat att betala. I sysslorna ingår också den nya snabbväxande tjänsten fakturaköp, där bolaget övertar fakturor mot typiskt sätt 97 eller 98 procent av fakturans värde.
– Fördelen för kunderna är att de får ett jämnt kassaflöde och slipper att lägga tid och kraft på att få in fakturorna, säger vd:n sedan 2009, Lars Wollung.
Fortsätter tillväxten i samma takt under de närmaste åren så har ”nya” Intrum Justitia vuxit i kapp den gamla verksamheten redan om några år. Den snabba utvecklingen har överraskat också mer inbitna Intrum-kännare.
– Vårt nya affärsområde finansiella tjänster växer snabbare än kredithanteringen. Så blir det under de kommande åren också. Vi kommer att nå en punkt där de finansiella tjänsterna växer om kredithanteringen i storlek. Det kommer att ske inom den närmaste fem- eller tioårsperioden, säger vd Lars Wollung.
En sådan scenförändring i bolagets huvudsakliga sysselsättning bäddar för en kraftfull utväxling på resultatet. Orsaken är att avkastningen inom finansiella tjänster är betydligt mycket högre än avkastningen på kredithantering. Det yngre affärsområdet nådde under fjolåret marginaler på över 50 procent. Förbättringsprocessen kan redan utläsas i bolagets rapporter. Under fjolåret lyfte bolagets omsättning med 13 procent, den högsta siffran sedan 2008. Samtidigt nådde koncernen ett rörelseresultat på rekordnivån 1,2 miljarder kronor. Rörelsemarginalen klättrade till den nya rekordnivån 26 procent. Den goda lönsamheten är inte relaterad just till Intrum Justitia utan uppnåddes under fjolåret hos flera av konkurrenterna.
Den snabba expansionen inom fakturaköp förklaras bäst med att kunderna tycks anamma Intrum Justitias säljargument. Det kokar ned till att uppdraget att ta betalt borde överlåtas på dem som är bäst på att ta betalt, som Intrum Justitia. De många kundföretagen bör enligt samma resonemang förbli vid sin läst och ägna sig åt sin egen specialitet, må det vara internethandel, vattendistribution eller bredbandsuppkoppling.
Inkasso- och finansbolagsbranschen är spretig och karaktäriseras av en marknad bestående av en rad mindre och halvstora aktörer. Samtidigt är effektiva it-system och god marknadskännedom nyckeln till att utnyttja stordriftsfördelar, båda förhållanden som gynnar Intrums planer på att göra ett par mindre förvärv om året under de kommande fem åren. Bolaget är verksamt i drygt 20 länder, men är en liten spelare i många av dessa länder.
Enligt Lars Wollung är särskilt de sydeuropeiska marknaderna i stöpsleven, och här kan Intrum komma att ta en aktiv roll i en kommande konsolideringsprocess.
För ett år sedan bedömde vi att Intrum-aktien var fullvärderad. Sedan dessa har kursen klättrat nära 50 procent när börsen som helhet stigit 20 procent. Då är väl aktien på tog för högt värderad nu?
Affärsvärlden tror inte det. Flera faktorer talar för att vi byter fot. Med p/e-tal kring 17 eller 16 för i år och nästa år kan aktien synas väl dyr. Då har vi emellertid inte räknat med att bolaget har en stor tillväxtpotential, att branschen bågnar av uppköpsrykten och att flera amerikanska ägare kommit in i bolaget under senare år. Lägg sedan till att Intrum Justitia inte har redovisat förluster på tio år. Följ vd Lars Wollungs exempel från i maj. Köp med riktkurs 239 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.