ING: Svagt inköpschefsindex en väckarklocka

Inköpschefssiffror från EMU under förmiddagen visade en nedgång i det sammanvägda indexet till 50,1 i september från 51,9 i augusti. Tjänsteindexet sjönk mer än väntat till under 50 medan industriindexet kom in bättre än väntat.
ING: Svagt inköpschefsindex en väckarklocka - emu-eurozonen-ecb-700_binary_6960958.jpg

ING skriver i en kommentar att även om inköpschefsindex är svårtolkat efter nedstängningen så borde utfallet vara en väckarklocka gällande återhämtningstakten just nu. Detta eftersom antalet nya covid-19-fall har ökat igen.

“Medan nya åtgärder mot viruset har varit lokala och milda jämfört med mars, ser det ut som om ekonomin redan känner effekterna av ökningen i fallen. Detta bekräftar att mänskligt beteende relaterat till rädslan för viruset är en viktig faktor som avgör ekonomisk aktivitet, som är relevant för aktiviteten under de kommande månaderna”, skriver ING.

Sammantaget visar dagens inköpschefstal en långsammare återhämtning i bästa fall och i värsta fall en stoppad återhämtning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.