Ingen slaktkalkyl (än) – sälj

ANALYS Atrium Ljungbergs stora framtida projektpotential överskuggas av riskerna i dagens toppiga fastighetsmarknad.

SÄLJ Affärsvärlden råder att sälja börsens tionde största fastighetsbolag Atrium Ljungberg dyrt i dag, på 27–28 gånger förvaltningens obelånade löpande överskott för 2019–2020, ev/ebitda, samt för runt 18 gånger aktieägarnas belånade löpande kassaflöde, p/ffo.

Kontors-, butiks- och upplevelsefastighetsbolaget har fint belägen projektpotential i Sveriges fyra största städer, och då särskilt i Stockholm. Ett utköp från börsen till en liten premie mot dagens aktiekurs följt av snabb uppstyckning av högstbjudande skulle sannolikt bli en kortsiktigt vinnande affär för de inblandande. I huvudscenariot lär dagens storägare, familjerna Ljungberg och Holmström samt KF Stockholm, dock vilja se bolaget genomföra sin stora projektpotential i kontrollerat lugn takt, och i egen regi. Det sänker genomföranderisken, men samtidigt exponerar det aktien mot dagens stora värde- och hyresmarknadsrisker, precis som för de Stockholmstunga branschkollegorna Fabege och Hufvudstaden där Affärsvärlden också utfärdat säljråd i år.

I skrivande stund är Slakthuset-området skådeplats för en kringfest till den pågående hajpade teknik- och musikkonferensen Brilliant Minds. Om motsvarande framtidstro på Stockholms fastighetsmarknad snart övergår i molnig osäkerhet kan börsen komma att slumpa bort inte bara Atrium Ljungbergs projektvärden, utan även sänka prislappen på intjäningen. Först då flockas börsens mer luttrade motvallsklippare till hybrisfri slaktfest.

Det här är en sammanfattning av aktieanalysen Hybris skymmer slaktkalkyl. Prenumeranter kan logga in och läsa hela analysen här.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.