Inget lyft för bostadspriserna: ”Kan ha tagit ut segern i förskott”

Efter några månaders uppgång verkar bostadspriserna nu stå stilla med ett oförändrat prisläge på bostadsrätterna och en försiktig ökning av villapriserna. Det visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. "Det känns som att marknaden står och väger lite fram och tillbaka just nu", skriver Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.
Inget lyft för bostadspriserna: ”Kan ha tagit ut segern i förskott” - Bostadsprisercollage-ny
Johan Nordenfelt från Erik Olsson Fastighetsförmedling tror att marknaden kan ha tagit ut segern i förskott vad gäller bostadspriserna.

Bostadsmarknaden har visat sig kunna stå emot räntehöjningarna bättre än väntat. Under det senaste året har lägenhetspriserna dippat med 5% och villapriserna med 12%, men under de tre senaste månaderna har priserna däremot ökat med 2% för båda kategorierna.

Nu visar dock färska junisiffror från Svensk Mäklarstatistik att det råder stiltje. I riket i stort var lägenhetspriserna oförändrade, medan villapriserna steg med 1%. I Stockholm steg däremot lägenhetspriserna 1% och i Malmö med 2%. Medelpriset för en bostadsrätt i centrala Stockholm ligger nu på 105 294 kronor per kvadratmeter.

”Vår känsla under juni har varit att bostadskonsumenterna vågar agera i högre utsträckning och det görs lite fler affärer. Men många förväntade sig en sista räntehöjning i slutet av månaden så möjligen kan Riksbankens förändrade räntebanan bidra till en ökad avvaktan igen”, skriver Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån, och fortsätter:

”Sammantaget så känns det som att marknaden står och väger lite fram och tillbaka just nu.”

Visningsbesökare har inga marginaler

I juni höjde Riksbanken räntan med 25 punkter och flaggade för ytterligare höjningar framåt.

”Efter den senaste räntehöjningen, och signaler om fler höjningar, undrar vi om bostadsmarknaden har tagit ut segern i förskott”, skriver Johan Nordenfelt från Erik Olsson Fastighetsförmedling, och fortsätter:

”När vi nyligen uppdaterade Erik Olsson Bostadsindex visade det sig nämligen att visningsbesökarna planerar sina köp med en kalkylränta som är lägre nu än förra kvartalet. För första gången sedan Erik Olsson Bostadsindex lanserades hösten 2010 har de i princip ingen marginal alls mot nuvarande bolåneräntor.” 

Johan Engström på Fastighetsbyrån betonar att det är svårt att få säkra marknadssignaler under sommaren när aktiviteten är lägre. Och ännu är det vanskligt att bedöma hur Riksbankens agerande kommer att påverka bostadspriserna framåt.

”Sommaren är ju vanligtvis en väldigt lugn period på bostadsmarknaden, även om den långsiktiga trenden har varit att det händer mer och mer även under semestertider. Med tanke på den avvaktande marknaden vi haft under hela våren så kanske det finns förutsättningar för lite mer aktivitet den här sommaren”, skriver han och fortsätter:

”Men det är först i slutet av augusti vi får en riktig indikation på hur utvecklingen ser ut framåt och hur till exempel räntebanan påverkar.”

Föreningar kan höja avgifter

Johan Nordenfelt på Erik Olsson ser även andra orosmoln.

”Räntekänsligheten på bostadsmarknaden ökar ytterligare genom att många bostadsrättsföreningar har lån med bunden ränta där räntorna blir ca 3% högre när de förfaller på ett sätt som tvingar föreningen att höja avgiften samtidigt som räntorna är så höga att många inte får 30%, utan bara 21% skatteavdrag på höjningen.”

Har man lån på 2,25 Mkr blir skatteavdraget bara 21% på alla räntehöjningar redan vid en ränta på straxt under 4,5%.

Bostadsrätter 1 mån 3 mån 12 mån Pris/kvm
Riket ± 0% 2% -5% 42 680
Centrala Stockholm 1% 2% -4% 105 294
Stor-Stockholm -1% 2% -3% 63 287
Centrala Göteborg ± 0% 3% -6% 64 688
Stor-Göteborg 1% 5% -7% 46 924
Centrala Malmö 2% 4% -7% 37 772
Stor-Malmö 2% 6% -6% 35 004
Villor 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris
Riket 1% 2% -12% 3 750 000
Stor-Stockholm ± 0% 2% -11% 6 933 000
Stor-Göteborg 1% 3% -12% 5 374 000
Stor-Malmö ± 0% 2% -12% 4 819 000

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.