Ingves: Det finns ett stort finanspolitiskt utrymme

Det finanspolitiska utrymmet i Sverige är stort, sen är det upp till andra att bestämma hur det ska användas och hur det ska gå till. Det sade riksbankschef Stefan Ingves vid en pressträff på fredagen.

“Allt det här är i dagsläget rörlig materia, så det är svårt att säga om man ska göra det ena eller andra. Det viktiga är att vi håller igång maskineriet under rådande omständigheter”, sade Ingves.

På en fråga om det är läge att lätta på bolånekravet svarade han att han inte kan säga det för närvarande utan att det är “situationsberoende”.

“Det kommer den dagen vi anser att det är lämpligt. Sen är det alldeles uppenbart att den helt dominerande säkerhetsmassan är bostäder och en mycket stor andel bostadspapper”, sade han.

Han sade att det “på ett eller annat sätt blir det svårt att komma ifrån det här om det här blir långvarigt”.

Ingves betecknade den rådande situationen som “att åka slalom och någon hela tiden flyttar på stolparna, då är det att hantera det dag för dag på det sätt som vi tror bäst för svensk ekonomi”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco