Ingves efterlyser ny lagstiftning för pengar anpassad till digitaliseringen

Pengar och lagar måste anpassas till digitaliseringen, skriver riksbankschef Stefan Ingves i en ekonomisk kommentar där han presenterar sin vision för framtidens pengar och betalningar.
Riksbankschef Stefan Ingves
Riksbankschefen Stefan Ingves.

Kontanterna behöver både skyddas och kompletteras med ett digitalt alternativ samtidigt som det måste skapas förutsättningar för mer effektiva digitala betalningar. För att det ska lyckas behövs bland annat ny lagstiftning, enligt riksbankschef Stefan Ingves.

Den nuvarande utvecklingen där betalningssätt förändras innebär risker och potentiella förluster om inte pengarna och lagstiftningen förändras, menar han.

”Dessutom är lagstiftningen och kanske också delar av vårt tankesätt kring pengar och betalningar anpassade till en tid då allt var på papper”, skriver han.

Han efterlyser att det ska finnas digitala statliga pengar som lagligt betalningsmedel, en e-krona, utgiven av Riksbanken, men även tillräckligt med kontanter om de elektroniska systemen slutar fungera.

Dessutom efterlyser han ett nationellt statligt id-kort med e-legitimation och att det ska bli möjligt för omedelbara betalningar dygnet runt i svenska kronor men också för valutor över gränserna.