Ingves utesluter inte räntehöjning i år

Riksbankschefen Stefan Ingves vill inte utesluta en första räntehöjning redan i år efter att inflationen tagit rejäl fart. Det uppgav han till pressen på onsdagen, rapporterar Bloomberg News.
Stefan Ingves
Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Henrik Montgomery / TT
Inflationen mätt i KPIF ökade i månadstakt med 0,9 procentenheter till 4,5% i februari vilket är den högsta nivån sedan december 1993. Utfallet slog marknadens förväntningar.

Enligt Ingves har situationen förändrats mycket sedan februari (bland annat har energipriserna gått upp ytterligare på grund av Rysslands invasion av Ukraina). ”Vi har fram tills april att tänka på dessa saker”, sade han.

Riksbankens nuvarande prognos är att första räntehöjningen blir under 2024. De svenska storbankerna tror dock på 1-2 räntehöjningar redan i år med start under hösten.

Ingves kommenterade också Riksbankens balansräkning och uppgav att det är för tidigt att säga vad som kommer att hända med den. Han uppgav att den kan bli ”tekniskt både mindre och större”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco