Inte bråttom ta sig till börsen
”Vi har i dagsläget inga börsplaner, börsen är fortfarande för skakig. Mycket ska till för att vi ska in på börsen. Egentligen är vi för små för att vara på börsen”, säger Nils Tunebjer, VD på varumärkeskonsulten Audumbla.
Förra året bankade det ena bolaget efter det andra på dörren till Stockholmsbörsen och ville bli noterade. I takt med att luften gick ur marknaden svalnade också bolagens intresse. I år har endast sex renodlade börsintroduktioner skett, det vill säga utöver utdelningar och listbyten.
Sedan börsen stod som lägst i september har den stigit med nära 30 procent sedan botten den 21 september och nu är frågan om detta är tillräckligt för att de bolagen som tidigare ville in på börsen på nytt ska söka sig dit, eller om börsen måste piggna till ytterligare för att det ska vara aktuellt.
En rundringning som Ekonomi24 gjort visar att bolagen ännu inte tycker att det är dags att börja tänka i de banorna.
Riskkapitalbolaget Industri Kapital har en handfull bolag som de på sikt vill ta till börsen, bland annat Intrum Justitia.
”För närvarande är vi inte intresserade, vi måste se en mer långsiktig och stabil uppgång. Kanske är det vi ser nu dock en början på en stabilisering och normalisering som kanske visar att det är läge att ta bolag till börsen på nytt”, säger Christian Salamon, direktör på Industri Kapital.
För en månad sedan bestämde sig medicinteknikföretaget Cella Vision att bolaget ska söka pengar från en mindre krets investerare i stället för att gå till börsen. Cella Vision räknar på det sättet att få in mellan 80 och 100 Mkr och bolaget ska klara sig på dessa i 18 månader.
”Börsklimatet är fortfarande inte tillräckligt bra och vi behöver få in pengar innan årsskiftet. Börsen svänger fortfarande för mycket och är inte stabil. Det finns inga starka indikationer på att börsen har nått en stabil uppgång. Våra ambitioner om att ta oss till börsen kvarstår dock och vi hoppas kunna göra det under de kommande 18 månaderna”, säger Peter Åkerlund, finanschef på Cella Vision.
Även mjukvarubolaget Carmen valde att vända sig till en mindre grupp investerare i stället för att gå till börsen och få in pengar den vägen. Bolaget tog i somras in 105 Mkr som ett alternativ till att gå till börsen, och pengarna väntas räcka mellan tre och fyra år.
Företaget Citat, som arbetar med marknadskommunikation, är också avvaktande när det gäller att notera bolaget på börsen. Orsaken är som hos de andra bolagen att börsen inte är tillräckligt stabil. Håkan Juserius, finanschef på bolagen, säger dock att ambitionen att ta sig till börsen fortfarande finns, men att företaget väntar på ”de rätta marknadsförutsättningarna”.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.