Intensiv jakt på nya marknader

Det går knappt att hitta några stora vinnare längre på etablerade börser och proffsen söker sig allt längre bort. Brummers startar ny fond i Bangladesh och Sven Norfeldt gillar indonesiska mikrolån.

Flera svenska investerare har lyckats bra på tillväxtmarknaderna. En är hedgefondförvaltaren Brummer & Partners som fått blodad tand efter att ha tjänat bra med pengar i Korea. Nu har bolaget startat en ny fond som investerar uteslutande i Bangladesh.

– Vi tycker att det är en underupptäckt marknad. Det är väldigt få finansiella aktörer som är inne på marknaden i Bangladesh och där finns en hel del institutionella förhållanden som går i rätt riktning, säger Per Josefsson, förvaltningsansvarig för fonden Zenit.

Några fördelar är att landet har en ganska moderat regim, att det görs stora satsningar på infrastruktur och framför allt att kostnaderna inte ökar lika snabbt som i Kina och vissa andra delar av Asien.

– Man kan tillverka saker till en tredjedel av kostnaden i Kina. I kombination med effektiv tillverkning ger det en låg kostnad per tillverkad enhet, säger Per Josefsson.

Den nystartade fonden Frontier har fått in det kapital som behövs och sex medarbetare är på plats i Dhaka. Nu är det dags att börja investera. Fonden kommer att placera i både private equity och noterade bolag. Börsen i Dhaka är ganska liten. Det totala börsvärdet är 14 miljarder dollar och de 20 mest omsatta bolagen svara för en femtedel av marknadsvärdet.

Brummers flaggskepp hedgefonden Zenit har Europa som bas men investerar även i övriga världen, beroende på var de bästa möjligheterna finns för stunden. De senaste åren har fonden framgångsrikt investerat 10 procent av kapitalet i Korea. Förra sommaren lämnade fonden den marknaden. Försäljningen var väl tajmad. Den koreanska börsen har tappat 23 procent sedan dess.

Trots de kraftiga kursfallen på flera marknader, som Indien, Ryssland och Kina, håller Brummers förvaltare sig avvaktande till dessa marknader.

– Vi gick ur tillväxtmarknaderna för ett år sedan, säger Per Josefsson.

– Vi tror att det finns en risk att emerging markets kanske inte är så motståndskraftiga som många tror. Det kan fortfarande finnas fallhöjd i vissa aktier.

Sven Norfeldts investmentbolag Dunross har gått från private equity och nordiska aktier till att nästan uteslutande investera i tre teman, nämligen energi/råvaror, emerging markets och Asien. Strategin har varit framgångsrik och Sven Norfeldt är positiv till den fortsatta utvecklingen i Asien.

– Det räcker med att titta på olympiska spelen och se vilket konkurrenssamhälle kineserna lever i för att förstå att Kina kommer att växa i många år framöver. Man har en sådan tävlingsinstinkt, revanschlusta och affärssinne och det kommer att driva utvecklingen. Och det är det som är motorn för tillväxten i Asien, säger Sven Norfeldt.

En annan sak som talar för de asiatiska ekonomierna är att belåningen i samhället är mycket lägre än i västvärlden. När människor får det bättre ekonomiskt ökar också möjligheten att få krediter.

– Det gör att det finns möjlighet till en konsumtionsledd tillväxt som jag tror att marknaden inte riktigt räknar med eller förstår. Detta gör att konsumtionen nu kan ta över lite av den tillväxt som mest drivits av investeringar, säger Sven Norfeldt.

Tidigare har det varit konsumtionen i väst som har varit drivkraften för produktionen i öst. Nu kan det bli lite tvärtom. Men visst är läget i världsekonomin osäkert och börserna volatila. Sven Norfeldt tror att aktiemarknaderna i Asien påverkas av rädsla för att kreditproblemen i USA och Europa ska sätta i gång en ond spiral.

– Men där är vi optimister och vi tror att den underbelåning som finns i Asien kommer att kompensera för den överbelåning som finns i väst, säger han.

I ett sådant scenario kan banker i Asien vara en bra investering. I alla fall de som inte har någon exponering mot amerikanska bostadslån eller andra problemkrediter.

– Vi gillar koreanska banker. En är Kookmin Bank, som har en väldigt låg värdering. Kanske har Korea inte världens bästa tillväxt men det ligger nära Kina och är ett av de länder som drar fördel av den kinesiska tillväxten, säger Sven Norfeldt.

Ett annat populärt investeringstema på tillväxtmarknaderna är mikrokrediter. Mest känd är kanske Grameen Bank i Bangladesh vars grundare Muhammad Yunus fick Nobels fredspris år 2006. Mikrofinansiering handlar om att låna fattiga människor pengar utan att kräva säkerheter. Det är ofta mycket små krediter, ibland bara några hundralappar, och bland låntagarna finns många småföretag av typen torghandel eller taxiverksamhet.

– I Indonesien finns ett bolag som heter Bank Rakyat som sysslar med mikrokrediter. Det tror jag kan vara väldigt spännande. Banken har ett väldigt stort kontorsnät, lönsamheten är enorm och kreditförlusterna väldigt små. Hela segmentet ökar och belåningsgraden är väldigt låg. Men det gör att värderingen av Bank Rakyat naturligtvis är lite högre, säger Sven Norfeldt.

Dunross har också en del investeringar i Ryssland, närmare bestämt i kraft- och råvarubolag.

– Det finns en del oljebolag som är lågt värderade. Lukoil exempelvis är inte så svårt att räkna hem på dagens nivåer, säger Sven Norfeldt.

Ett annat tema är avregleringen av kraftmarknaden. Precis som i Sverige ska den ryska elen handlas till marknadspris. Därför förväntas priset på kraftbolagen stiga. I dag värderas den ryska kraftsektorn till mindre än en femtedel jämfört med europeiska bolag. Men Sven Nordfeldt flaggar också för att omvärderingen kan ta tid.

– Det behövs ett femårsperspektiv för sådana investeringar, säger han.

Dunross är långsiktiga “value investors”, en investeringsstil de har gemensamt med norska förvaltaren Skagen. Genom att strunta i geografiska begränsningar och i stället låta en globalfond investera i intressanta bolag i hela världen har Skagen spöat traditionella fonder med hästlängder. Den som placerade sina sparpengar i en portfölj som följt världsindex MSCI The World för tio år sedan har inte tjänat en krona medan en investering i Skagen Global har femfaldigats under samma period. Naturligtvis är strategin, som i korthet går ur på att investera i undervärderade, underanalyserade och impopulära bolag, en viktig framgångsfaktor. Men minst lika viktigt är det strategiska beslutet arbeta med global stock-picking, där inslagen av bolag på de olika tillväxtmarknaderna gett betydande bidrag.

På den globaliserade marknaden är det lätt att investera på andra börser än på hemmaplan. Efter hand som aktiemarknaderna mognar och genomlysningen ökar blir det svårare att hitta information utanför förväntansbilden och därmed öka chansen till meravkastning. Ett sätt är att göra som investerarna ovan – hitta nya möjligheter på tillväxtmarknaderna.

Antingen genom att ta steget fullt ut som Dunross eller bara krydda portföljen med några extra intressanta placeringar som Brummer. En förvaltare som tagit ett pyttelitet steg i den riktningen är Didner & Gerge som har placerat en halv procent av fondförmögenheten i turkiska mobiloperatören Turkcell. Förklaringen är att bolaget är lågt värderat och har fortsatt goda tillväxtmöjligheter, och att fonden har en förhållandevis liten exponering mot Telia Sonera som i sin tur är delägare i Turkcell. Nu ska man kanske inte dra för stora växlar på just den placeringen. Enligt förvaltaren får 10 procent av kapitalet investeras utanför Stockholmsbörsen och de flesta procenten har hamnat i andra nordiska bolag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB