Intern kritik mot nya ECB-stimulanser

Europeiska centralbanken är öppet splittrad om behovet av och riskerna med de nya penningpolitiska stimulanser som den avgående ECB-chefen Mario Draghi lanserade i torsdags.
Intern kritik mot nya ECB-stimulanser - draghi-knot-700_binary_6971562.jpg

Över en tredjedel av medlemmarna i det så kallade ECB-rådet har invändningar mot politiken, rapporterar Reuters med hänvisning till källor med insyn.

Den nederländska centralbankschefen Klaas Knot är en av de så kallade hökarna i ECB-rådet.

– Detta breda paket av åtgärder, särskilt det återstartade stödköpsprogrammet, är överdrivet sett till nuvarande ekonomiska förhållanden. Det finns starka skäl att tvivla på politikens effektivitet, säger han.

Enligt Knot är kapacitetsutnyttjandet i eurozonen redan högt, med löneökningar och lättillgängliga krediter.

Den österrikiska kollegan Robert Holzmann är också kritisk. Han påminner om att ECB är i färd med att utvärdera sin penningpolitik och att detta kan resultera i att inflationsmålet sänks. Att i det läget slå till med nya stimulanser för att nå ett inflationsmål som kan bli obsolet är ett misstag, enligt Holzmann.

– Det kan ju vara så att 2 procent är utom räckhåll just nu och att prisstabilitet nås på 1,5 procent.

De två hökarna får i debatten mothugg från Sloveniens centralbankschef Bostjan Vasle. Han upprepar Mario Draghis syn på frågan och säger att det kan krävas mer åtgärder då såväl tillväxt som inflation i eurozonen just nu är låg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF