Investors nya VD om jättekassan på 24 miljarder: ”Letar attraktiva investeringar”

Christian Cederholm har verkat över 20 år i Investorsfären. Nu blir Patricia Industries-chefen VD för Sveriges överlägset största investmentbolag. "Jag är väldigt ödmjuk inför uppgiften", säger han. För Affärsvärlden berättar han om:
✓ Investors största utmaningar framåt
✓ Jättekassan: "Fortsätter att leta attraktiva investeringar"
✓ Kriminaliteten i Sverige: "Ett stort problem – hotar det öppna samhället"
Investors nya VD om jättekassan på 24 miljarder: ”Letar attraktiva investeringar” - Namnlös design (33)
Det blir Christian Cederholm som kliver in på VD-kontoret på Arsenalgatan i maj, när Johan Forssell lämnar. Foto: Investor och TT

Det blir förhandsfavoriten Christian Cederholm som efterträder Johan Forssell som VD i Wallenbergsfärens maktbolag Investor. Han tillträder vid årsstämman den 7 maj 2024 och kommer närmast från rollen som chef för Patricia Industries, som rymmer Investors onoterade portföljbolag.

Patricias portföljbolag
Advanced Instruments
Atlas Antibodies
BraunAbility
Laborie
Mölnlycke
Permobil
Piab
Sarnova
Vectura
3 Scandinavia
Financial Investments

Ska vi börja med sportfrågan, hur känns det? 

“Jag är jätteglad och otroligt tacksam för förtroendet, men väldigt ödmjuk inför uppgiften”, säger Christian Cederholm.

Ett decennium inom onoterat

Han har jobbat över 20 år inom Investor. Den onoterade portföljen i Patricia uppgår till omkring 20% av Investors substansvärde och Christian Cederholm har lett bolaget sedan 2017.

Till Affärsvärlden säger den tillträdande Investor-VD:n att det var svårt att ge något annat än ett jakande svar när han nyligen fick frågan om att efterträda Johan Forssell som VD.

“När frågan kommer så tycker jag att det är svårt att tacka nej till om man vill fortsätta jobba och leda arbetet med att framtidssäkra bolagen”, säger Christian Cederholm.

Christian Cederholm

Ålder: 45.

Bor: Stockholm.

Familj: Fästmö och barn.

Karriär: Investor sedan 2001. Chef för Patricia Industries sedan 2017. Fram till 2021 delade han ledarskapet med Noah Walley.

Utbildning: Handelshögskolan i Stockholm, Stanford.

Att döma av de initiala reaktionerna är mottagandet också positivt. Investmentbanken Citi lyfter fram utnämningen som positiv och benämner Cederholm som “en stark, intern utnämning med fokus på privata marknader” i en analytikerkommentar. Ålandsbanken benämner utnämningen som “ett bra val av VD”, men räknar inte med att Investors verksamhet kommer “påverkas väsentligt på kort sikt”.

Du kommer från ett chefsjobb i den onoterade delen av Investor. Vad tar du med dig för erfarenheter till den noterade miljön?

“Ja, jag är stolt över vad vi gjort i Patricia under de senaste nio åren. Jag tycker vi har kommit en bit på vägen. Vi har bra industrier, fina bolag med starka positioner med solid intjäning. Samtidigt finns det massor att göra överallt nästan”, säger Christian Cederholm.

Han ger inte många fler detaljer, men är noga med att betona att han tidigare jobbat även jobbat med de noterade bolagen. Bland annat då han ingått i Investors ledningsgrupp.

“Vi har gjort mycket investeringar, både i nya bolag och tillväxtförvärv i Patricia. Och jag ser att det finns goda förutsättningar att fortsätta göra det. Men Investor har också investerat och gjort väldigt mycket arbete och utveckling av den listade portföljen och på EQT“, säger han.

“Kan inte fortsätta som vi har gjort”

Vilka är de största utmaningarna för Investor som du ser det?

“Jag upplever att vi har varit på en bra resa under Johan och föregående VD:ars ledarskap”, säger Christian Cederholm och lyfter fram två frågor som Investor behöver jobba med strategiskt.

Den första är hållbarhet.

“Mänskligheten kan inte fortsätta som den har gjort. Det kommer säkert vara smärtsamt att ställa om i delar. Samtidigt är jag i grunden optimistisk kring att vi kan och ska vara, både som ägare och via våra bolag, en del av lösningen. Men också att det kommer finnas många affärsmöjligheter i det här, och det ser vi redan tycker jag.”

En stor förändring på området som väntar för Christian Cederholm är nya EU-lagen för hållbarhetsredovisning, CSRD. Från och med 2024 räcker det inte med höglyfta omställningsmål – nu måste bolagen svart på vitt redogöra för hur de ska uppnå dem.

“Det är ett jättestort jobb där vi behöver göra mycket. Vi har kommit en bit på vägen, men det är en hel del jobb kvar. Det viktiga är att medan man uppfyller kraven för årsredovisningar är att man inte tappar fokus på affärsmöjligheterna som kan uppstå.”

Utöver hållbarhet poängterar Christian Cederholm att digitalisering är en viktig strategisk prioritering för Investor.

“Vi har en bredd i bolagen, där några har kommit väldigt långt, medan några är tidigare. Men för alla innebär det här enorma möjligheter om man får till det.”

I pressmeddelandet lyfter Investors ordförande Jacob Wallenberg särskilt fram Christian Cederholms investeringsförmåga som skäl till VD-valet.

“Vi anser att Christian har den rätta bakgrunden, drivet och beslutsamheten för att ta Investor vidare. Han har även en god investeringsförmåga och ett djupt intresse av att framtidssäkra Investor och våra bolag”, säger han i en kommentar.

Jacob Wallenberg på Investors årsstämma. Foto: Simon Rehnström / SvD / TT

Investor har en kassa på 24 mdr kr. Kan vi vänta oss att den kommer att sätta sig i spel på något sätt?

“Vi fortsätter att leta attraktiva investeringar i alla delar egentligen. Både i nya och befintliga bolag”, säger Christian Cederholm.

“Hotar det öppna samhället”

Vi har en stor samhällsdebatt om kriminalitet, vilket även påverkar näringslivet. Vad tänker du kring det som tillträdande VD för ett av Sverige största bolag?

“Jag vet inte om jag är rätt person att kommentera det, men jag kan bara konstatera att det är ett stort problem. I slutändan hotar det inte bara företagsamhet utan det öppna samhället. Det är någonting som vi alla måste förhålla oss till och försöka göra vad vi kan för att motverka.”

Vad gillar du att göra utanför jobbet? 

“Ett tråkigt svar på frågan är väl att jobbet tar en stor del av ens vakna tid. Resten försöker jag spendera med familjen”, säger Christian Cederholm och lägger till:

“Det är inget omedelbart sysselsättningsproblem.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.