Inwidos vd: Behoven är större än rädslan för nya kriser

Fönster- och dörrtillverkaren Inwidos börsdebut väntas på fredag. I en intervju med Affärsvärlden diskuterar bolagets vd Håkan Jeppsson tillväxtmöjligheter, förvärv och lönsamhet.

 

Hur skulle du vilja sammanfatta läget på era marknader just nu?

– Under 2013 bottnade volymfallet ur och i grunden är behoven av renovering och nybyggnation stora på många av våra marknader. Totalt har marknaden i Europa gått ner med 20-25 procent sedan före finanskrisen. I år tycks det som att konsumenterna känner att behoven är större än rädslan för nya kriser trots Ukraina och annat.

Vilken marknadstillväxt räknar ni med?

– Inom Inwido har vi gjort bedömningen att marknaden i Norden genomsnittligt kommer att växa med 3-4 procent de närmaste åren. Hittills under första halvåret 2014 har marknaden i Norden ökat med ett par procent (mer i Sverige och Danmark). Vi har ökat vår försäljning med 6 procent eftersom vi tagit marknadsandelar i Sverige, Danmark och Finland. Vi ser nu fram emot resten av året. Orderingången under första halvåret har ökat 14 procent och orderboken är 20 procent högre än samma tidpunkt 2013.

Vad driver tillväxten på er marknad?

– Sedan hösten 2008 har det varit väldigt ryckigt och nedåt i hela Europa. Det vi kan konstatera är att fönster och dörrar successivt har fått andra drivkrafter såsom energi, miljö, hållbarhet, myndighetskrav, kvalitet, design, ljud med mera. Inwido har över 70 procent av sin försäljning till konsumentmarknaden som renoverar enfamiljshus i första hand, detta är också vår uttalade strategi. På det sättet blir våra produkter att betrakta som konsumentkapitalvaror där index för konsumentförtroende korrelerar väldigt väl med efterfrågan. I Norden tycks fönster vara mer i fokus och intressantare än dörrar av någon anledning, medan dörrar ofta kan vara mycket viktigt i en del andra länder såsom Tyskland och Polen för att nämna några.

Vilken lönsamhetsnivå siktar ni på?

– Vi har det senaste året haft stora omstruktureringskostnader som tyngt vårt redovisade nettoresultat. Bland annat har vi stängt en stor fabrik i Norge, ett logistikcenter för dörrar samt flyttat produktion från England till Polen. På medellång sikt bör avkastningen på eget kapital kunna nå 15-20 procent. Sett till bruttomarginal är vår ambition att uppnå och behålla en bruttomarginal på över 25 procent under ett verksamhetsår. Då ska man komma ihåg att vi har stora säsongsvariationer där framför allt första kvartalet och delvis slutet på året är svagare perioder med fallande volymer och bruttomarginaler. Andra kvartalet i år var bruttomarginalen 24,8 procent.

Vilka tillväxtmöjligheter ser ni?

– Vi kan fortfarande bli starkare i Norden även om vår marknadsandel är drygt 30 procent. Framför allt i Norge och Danmark kan vi växa snabbare än marknaden. Av övriga befintliga marknader är England, med en träfönstermarknad lika stor som Sverige och Österrike, mycket intressant för oss. Nya marknader kommer sannolikt i första hand att sökas i Mellaneuropas så kallade ”träbälte” som sträcker sig från Slovenien i öst via norra Italien, Österrike, Schweiz, Bayern i Tyskland till England och Irland i väster. I detta område är andelen träfönster och dörrar betydande på 20-40 procent i respektive marknad.

Behövs fler förvärv i Norden?

– Inte nödvändigtvis, men i Danmark och Norge gör vi gärna fler förvärv om bra tillfällen ges. I Sverige och Finland har vi redan en stor andel av marknaden, vilket gör det svårare att förvärva fler fönster- och dörrproducenter. Dock kan man tänka sig förvärv av andra typer av bolag som exempelvis teknikbolag för utveckling eller nischbolag med speciella produkter som kompletterar vårt sortiment.

Hur ser er förvärvsstrategi ut?

– Vi kommer i huvudsak hålla oss till att vara ett konsumentorienterat bolag. Det vi tittar på förutom hur välskött bolaget är, är position, produkter, segment och varumärke. Vi vill i första hand förvärva en position på en marknad, ett segment eller kanal och inte ytterligare produktionskapacitet. Det är bara på nya marknader och geografier som produktionskapacitet kan vara nödvändigt.

Fakta Inwidos notering

Anmälningstid: 16-24 september.
Teckning kan göras hos: Carnegie och Handelsbanken.
Noteringsdag: 26 september.
Prisintervall: 63-74 kronor.
Börsvärde: 3,7-4,3 miljarder kronor.
Värde på erbjudande: 2,0-3,2 miljarder kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.