”Jag var den ende som trodde på börsuppgång”

Finansveteranen Eirik Winter, vd för franska storbanken BNP Paribas verksamheter i Norden, tror att både han själv och finansmarknaden i stort har blivit lite klokare med åren.
Eirik Winter
Eirik Winter

-OMX är upp 19 procent, Nasdaq är upp 26 procent. Jag var den ende trodde på börsuppgång under 2019, mellan 5 och 10 procent, när någon tidning frågade förra hösten. Den som då lyssnade på dysterkvistarna och satte pengarna på banken gjorde inte ett bra val, säger Eirik Winter i en intervju med Affärsvärlden.

Nu tror han på ett utfall som ligger över 5 till 10 procent, även om det finns “många osäkerhetsfaktorer”. Winters avvikande positiva syn på börsen förra hösten – då domedagsprofetiorna levererades i takt med att kurserna föll – är delvis ett utslag av Winters grundläggande attityd att se glaset som halvfullt. En attityd han säger sig haft ända sedan karriärens start i en tuff miljö på handlargolvet i London i början 1990-talet, där han jobbade för klassiska amerikanska investmentbanker som Salomon Brothers och JP Morgan Chase.

-Salomons tradinggolv var det största i världen, byggt på Victoria Station i London. Vi förlorade aldrig en deal om vi tog kunder dit. Det var en imponerande styrkedemonstration om de muskler som fanns för att handla kundernas obligationer och aktier.

Eirik Winter stannade alltså i London till 2012 då det blev Stockholm och positionen som chef för Citis Nordenchef. Sex år senare blev han headhuntad till BNP Paribas med uppdraget att positionera den franska banken som nummer ett bland globala banker för nordiska kunder.

Norden har en förhållandevis stark tillväxt, en hög andel blueship-företag, stor private equity-sektor och Stockholm är en fintech-hub, vilket gör regionen till en strategisk marknad för banken, säger Eirik Winter.

-Norden behöver en långsiktig global bank som alternativ till de amerikanska och som inte drar härifrån när det börjar blåsa, säger han och tillägger att BNP Paribas tar marknadsandelar på i stort sett samtliga områden och nu är större än de amerikanska konkurrenterna tillsammans i Norden.

Eirik Winter beskriver det som något av en “drömstart”, där BNP Paribas varit med i några av de största affärerna – till exempel Maersks avknoppning och börsnotering av Maersk Drilling och Assa Abloys köp av Agfa Records majoritet.

-Vi är också väldigt stolta över att vara en av de få utvalda bankerna i EQT:s IPO. Sedan är vi även den största globala banken på Eurobonds för nordiska företag, banker och institutioner, bland andra Volvo, Atlas Copco och Investor.

Men BNP Paribas känner, som resten av marknaden, förstås av en avmattning i form av att flödet med börsintroduktioner och m&a-transaktioner inte är lika stort som de närmast föregående rekordåren. Men att ekonomin går in i en svagare fas innebär inte med nödvändighet att aktiviteten kommer att avta, säger Eirik Winter.

Det finns många faktorer som kan driva på marknaden. Jag tror vi kommer få se fler renodlingar och avknoppningar av verksamheter. Omställning till hållbarhet och infrastrukturprojekt kommer också skapa affärer. Dessutom finns det hur mycket pengar som helst inom private equity.

Med räntor som ligger på noll eller minus – ett tillstånd som tycks bli långvarigt – befinner sig även en erfaren bankman som Eirik Winter i, som han själv beskriver det, uncharted territory. Han tillhör dock inte heller här domedagsprofeterna, utan väljer att se glaset som halvfullt. Banksystemet är idag bättre finansiellt rustat och ledningar har bytts ut sedan finanskrisen 2008, vi befinner oss inte, som före tidigare finansiella kriser, i ett tillstånd av kasinoekonomi, säger Winter.

-Jag tittade på tv-serien “Fartblinda” och kände att det var väldigt mycket 80-tal över det hela, det funkar inte så längre.

Detta är en kortversion av ”Inte som i Fartblinda längre”. Prenumeranter kan logga in och läsa hela texten här. Inte prenumerant? Prova på en prenumeration här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB