Jansson: Skört läge för inflationen

Inflationsläget är skört och det krävs inte mycket negativa avvikelser från Riksbankens prognosbana för att få en debatt om det behövs nya lättnader. Det sade vice riksbankschef Per Jansson vid ett anförande hos Carnegie Fonder på måndagen.
Jansson: Skört läge för inflationen - per-jansson-700_binary_6949186.jpg

“Det är ett skört läge för inflationen. Blir det försämringar från våra prognoser blir det ganska snabbt knepigt. Börjar banan skifta ned får vi ganska snabbt en diskussion om vi behöver göra mer med penningpolitiken”, sade han.

Han tillade att med normala samband borde det inte vara omöjligt att åstadkomma den inflationsbana som Riksbanken ser framför sig.

“Kan vi få löner som ökar lite grann, som vi tror, då skulle det också hjälpa till”, sade Per Jansson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.