Japan lämnar penningpolitiken oförändrad

Den japanska centralbanken tog på torsdagen ett enhälligt beslut om att behålla målet för marknadsoperationerna att penningmängden ska öka med 60-70 biljoner yen per år.

 Banken kommer även att behålla riktlinjerna för tillgångsköpen och likviditetsåtgärderna.

Det meddelar centralbanken i sitt penningpolitiska uttalande.

Marknaden hade räknat med just oförändrad penningpolitik.

”De kvantitativa och kvalitativa lättnaderna har haft avsedda effekter, och centralbanken kommer att fortsätta med dessa åtgärder, som syftar till att uppnå prisstabilitetsmålet om en inflation på 2 procent, så länge det krävs för att nå målet på ett stabilt sätt”, skriver den japanska centralbanken.

Japans ekonomi har fortsatt att återhämta sig måttligt i en trend, även om det gått att se en nedgång i efterfrågan efter uppgångarna inför momshöjningen. De internationella ekonomierna – huvudsakligen mogna ekonomier – har återhämtats även om utvecklingen delvis varit matt.

”Exporten har visat viss svaghet, företagens fasta investeringar har ökat måttligt och företagens vinster har förbättrats. De offentliga investeringarna har mer eller mindre planat ut på en hög nivå. Då sysselsättningen och inkomstsituationen förbättrats stadigt har privatkonsumtionen och bostadsinvesteringarna visat en spänstig trend”, fortsatte centralbanken.

Det innebär att centralbanken sänkt sin syn för exporten jämfört med den tidigare skrivningen att ”exporten på senare tid mer eller mindre planat ut”. Samtidigt innebär skrivningen en höjning av bedömningen för såväl inkomsterna och sysselsättningen.

Centralbanken vidhöll sin syn att KPI sannolikt kommer att ligga kring 1,25 procent, nära den senaste noteringen på 1,3 procent, rensat för livsmedel och momsskattepåverkan.

Direktionsmedlem Kiuchi föreslog att centralbanken ska sikta på att nå prisstabilitetsmålet på 2 procent på medellång till lång sikt. Förslaget röstades ned med 8 mot 1.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG