Jättarna som rasar mest på börsen

Stockholmsbörsen har inlett med en nedgång på måndagen där coronaeffekter fortsätter att diktera villkoren. Electrolux och Nent faller tungt efter varningar om negativa effekter från coronaviruset.

Vid klockan 9.50 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ner 6,8 procent till 1.283. Aktier för 6,3 miljarder var då omsatta på Stockholmsbörsen. Utvecklingen på de ledande indexeen i Europa var liknande med nedgångar på 8 procent i Frankfurt och närmare 10 procent i Paris, och i USA lyste temrinerna rött och kunde av så kallad “limit down” vid -5 procent inte nå lägre inför eftermiddagens öppning.

Centralbankerna i de största ekonomierna genomförde på söndagen och måndagen en gemensam aktion för att främja kreditflödet. Den amerikanska centralbanken sänkte åter räntan och Bank of Japan har beslutat om att utöka stödpaketet. Åtgärderna gav dock inte lugn till marknaderna.

På OMXS30 föll Electrolux nära 11 procent efter att bolaget varnat för att det finns en betydande risk för väsentlig finansiell påverkan under det första halvåret 2020 från spridningen av coronaviruset. Såväl utbud som efterfrågan befinner sig i riskzonen. Även den framtida avknoppningen Electroux Professional varnar för produktionsprobelm och minskade efterfrågan från hotell och restaurang.

H&M befann sig också långt ner i listan med ett fall på 8,5 procent. Klädjättens försäljning i Kina minskade med 24 procent i det första kvartalet som sträckte sig till och med februari. Totalt för gruppen ökade dock försäljningen med 5 procent i kvartalet. Mot bakgrund av flera länders beslut har H&M nu stäng butiker motsvarande drygt 20 procent av hela beståndet. I Kina är dock många butiker nu åter öppna.

Till listan av aktier som förlorade mer än index sällade sig flera industribolag och ABB och SKF backade över 9 procent. Även byggbolaget Skanska var ner över 9 procent.

Flygbolaget SAS väljer att från i dag måndag pausa verksamheten eftersom efterfrågan på flygbiljetter i princip är obefintlig. Bolaget kommer att göra tillfälliga personalneddragningar som omfattar upp till 10.000 medarbetare, vilket motsvarar ungefär 90 procent av den totala arbetsstyrkan. Aktien var ned 12 procent.

Bland de relativa vinnarna fanns primärt defensiva bolag. Telia var ner 2,3 procent till 31:10 kronor där stöd även kom från ABG Sundal Collier som höjt sin rekommendation till köp från behåll. Riktkursen ligger kvar på 42 kronor.

Swedbank stack ut bland storbankerna, som överlag underpresterade efter en sektoranalys av Société Générale med sänka riktkurser. Swedbanks aktie var ner i sammanhanget lindriga 4,8 procent.

Nent rasade 17,8 procent efter att bolaget meddelade att helårsambitionen att leverera lönsam tillväxt för helåret 2020 nu är i riskzonen som en följd av inställda evenemang. Bolaget sänker även “tillfälligt” priset på Viaplays sportpaket.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.