Jätten mitt i snökaoset
Snöovädret och blixthalkan den 1 november paralyserade nästan all buss- och pendeltågstrafik i Stockholm. Vägverket, Banverket och Stockholms stad misslyckades med snöröjningen. Men det var SL, Storstockholms Lokaltrafik, och dess 650 000 dagliga resenärer som fick ta den största smällen.
SL är ett landstingsägt aktiebolag som i dag fungerar huvudsakligen som en beställarorganisation av tåg- och busstrafik. Efter snökaoset kommer bolaget att titta närmare på riskerna i verksamheten, med inspiration från börsnoterade storföretag som regelmässigt följer upp sina motparts- och leverantörsrisker, säger vd Lennart Jangälv till Affärsvärlden.
Vad var det som hände den 1 november?
– Det blev ju bara totalt kaos, som berodde på att andra parter i trafiksystemet inte agerade trots att SMHI varnat för ovädret. Jag ser det som en tillfällig hjärnblödning i de organisationerna.
Hur följer ni upp det här?
– Vi träffar Banverket, Vägverket och Stockholms stad löpande, på olika nivåer. Men det är svårt för oss att ställa ultimativa krav på myndigheter, som till exempel när det gäller varför växlarna på bangårdarna frös fast. Det går att driva trafik även om det är oväder. Tunnelbanan, där vi själva äger infrastrukturen, går till 50 procent över jord och där har vi investerat ordentligt i eluppvärmning för att växlarna ska kunna fungera.
Behöver ni ha bättre kontaktytor gentemot myndigheter och entreprenörer?
– Det kan vara så. Ett exempel är vårt nya avtal för pendeltågen som innebär att vi kan ha egen personal i trafikledningen så vi kan ge snabbare information till våra resenärer. Vi har också något som vi kall-ar affärsråd med våra entreprenörer och partners.
Men det fungerade inte den här gången. När jag läser i er årsredovisning ser jag inget avsnitt om riskanalys, utom för valuta- och ränterisker. Större börsbolag brukar analysera sina motparts- och omvärldsrisker, det kanske vore något för SL också?
– Det är en lysande idé. Tack för tipset!
Var så god. Har Stockholm ett sårbart trafiksystem?
– Så länge det inte finns någon ringled vare sig i öster eller väster måste ju all vägtrafik ta sig genom stan. Brist på spårkapacitet i Stockholm får följdverkningar i Skövde och i Sundsvall och över hela landet, eftersom tågtrafiken är ett enda system. Sårbarheten beror ju på decenniers brist på mod bland politikerna. 1944, mitt under kriget, tog man beslut om att bygga tunnelbanan. Dagens politiker behöver också tänka 50 år framåt i tiden.
Vad tycker du om att den nya regeringen vill utreda ett tredje spår genom centrala Stockholm igen?
– Det är jättebra att man vill snabbutreda den frågan.
Du var tidigare verksam i Ikea, och där har man i vissa fall tagit hem produktion när outsourcingpartners inte kunnat leverera. Vore det bättre för SL att driva mer i egen regi?
– Vi sparar stora pengar på att upphandla trafiken i konkurrens, inte minst genom att bjuda in bolag i utlandet. Vi tittar också på nya upplägg, som att erbjuda finansiering av bussflottan. I dag är det bara stora bussföretag som har resurser att lägga anbud. Fördelarna om vi skulle köra mer i egen regi är ju att man får en linjeorganisation där man lättare kan styra resurserna från ett område till ett annat.
_____________________________________
AB Storstockholms Lokaltrafik
Ägs av: Stockholms läns landsting.
Intäkter (2005): 10,1 miljarder kronor.
Resultat före skatt (2005): 340 mkr.
Anlitar följande entreprenörer för trafik med bussar, tunnelbana, pendeltåg och lokaltåg: Connex, Stockholmståg, Roslagståg, Busslink och Swebus.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.