Jätterally i Stockholm
Uppgången tilltog under hela dagen, i linje med alla de ledande europeiska börserna. En positiv inledning på New York-börserna, som även visade en stark avslutning på fredagen, hjälpte till att ytterligare höja börshumöret.
SAX-index stängde upp med 7,5 procent på 159 och det smalare OMX index ökade hela 9,2 procent till 529. Det är i linje med stängningsnivåerna förra tisdagen.
Omsättningen var fortsatt låg och uppgick till 6,5 miljarder kronor.
I USA öppnade New York-börsen uppåt. Strax före klockan sex svensk tid hade Dow Jones stigit 3,4 procent och Nasdaq 100 3,5 procent. Även i Europa var det uppåt, Frankfurtbörsen steg 6,0 procent och Londonbörsen 4,2 procent.
Ericsson handlades upp 0,70 kronor till 9,00 efter de senaste turerna kring nyemissionen och kursfallet i fredags då Moodys sänkte kreditbetyget. Ordförande Michael Treschow medger att “vi kanske gjorde en missbedömning” när uppgiften om att bankernas garanti kan upphöra vid en viss kreditnivå inte offentliggjordes förrän i fredags.
Investmentbanken Credit Suisse First Boston tror att nedgraderingen från Moodys kan tvinga Ericsson att söka ytterligare finansiering utöver de redan klara 30 miljarder kronorna. ABN Amro skriver däremot i en analys att de anser att kursfallet i fredags var en överdrivet negativ reaktion.
Konkurrenten Nokia var upp 9 kronor till 28,10.
Flera av finansaktierna som tappat rejält den senaste tiden fick också se en ordentlig återhämtning på måndagen. Nordea steg med 4,40 kronor till 40,30, Handelsbanken med 9,50 kronor till 123 och SEB med 9 kronor till 81,50. Försäkringsbolaget Skandia var upp med 4,20 kronor, motsvarande hela 17,4 procent till 28,40.
Både Salomon Smith Barney och Goldman Sachs har upprepat sin rekommendation, köp respektive marketperform, för läkemedelsjätten AstraZeneca. Aktien steg 28 kronor till 349,50 på den glada Stockholmsbörsen.
Kollegan Pharmacia avancerade 21,50 kronor till 375,50.
Bland övriga storbolag var Securitas upp 11,50 kronor till 157,50,
H&M ökade 16 kronor till 167,50 medan Assa Abloy steg 7,50 kronor till 104.
Brio ökade sina förluster för det andra kvartalet till -41,6 Mkr men vidhåller prognosen om att årets resultat kommer utvecklas positivt jämfört med föregående år. Inga avslut i aktien hade noterats.
Capinordic har vinstvarnat för helåret 2002. Inte heller i den aktien gjordes några avslut på måndagen.
TietoEnator förhandlar om att köpa danska webbyrån Araneum. Bolaget har 55 anställda. TietoEnatoraktien tappade 2 kronor till 153 155 kronor.
Både Enskilda Securities och Morgan Stanley har efter fredagens rapportbesvikelse sänkt sina estimat för medicinteknikbolaget Gambro. Investmentbankerna har dock upprepat sina rekommendationer, minska respektive equal-weight. Aktien steg med 3,60 till 48 kronor.
SAS handlades upp med 6,50 kronor till 61,50. Bolaget har, enligt den danska tidningen Börsen, tjänat något över en miljard danska kronor på den fallande dollarn.
Merrill Lynch skriver i en analys att de inte längre tror på en återhämtning i skogssektorn under årets andra halva. Estimaten för bolagen i sektorn har i genomsnitt sänkts med 10procent för 2002 och 16 procent för 2003. Banken anser dock att sektorn fortfarande har en “attraktiv” värdering och upprepar rekommendationen “övervikt för sektorn”. Stora Enso steg med 6 kronor till 106 och SCA med 17 kronor till 302 i Stockholm på måndagen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.