Jawbone stämmer Fitbit inför stundande börsnotering

Jawbone, som utvecklar digitala armband som mäter fysisk aktivitet, har skickat in en andra stämningsansökan mot rivalen Fitbit.

Denna gång kretsar ärendet kring Fitbits produkter som uppges innehålla teknik som är skyddade av tre patent som Jawbone köpte av Bodymedia för 100 miljoner dollar år 2013, enligt inskickade dokument. Det rapporterar Bloomberg.

Den första stämningen från Jawbone för två veckor sedan avsåg stöld av medarbetare, affärshemligheter och immateriella rättigheter från Fitbits sida. Bland annat ska flera kopior av hemliga affärsdokument ha laddats ned av de tidigare Jawbone-anställda innan de gick över till Fitbit, enligt Jawbone. Hur mycket Jawbone krävde i skadestånd framgick inte i bolagets anmälan.

För Fitbit kommer den nya stämningen vid sämsta möjliga tidpunkt då bolaget håller på att förbereda sig inför sin stundande börsnotering. Bolaget, som väntas den 17 juni tillkännage teckningskursen för aktierna, siktar på att dra in så mycket som 478 miljoner dollar, enligt data sammanställd av Bloomberg.

Enligt juridikprofessorn Michael Risch på Villanova University School of Law in Pennsylvania är Jawbones senaste stämningsförsök att betrakta som inget annat än en strategisk anmälan.

”Detta var utan tvekan en strategisk anmälan. Att skicka in två separata fall till en federal domstol är tydliga tecken på det”, sade Risch.

Fitbit omsatte 745 miljoner dollar förra året. Nettovinsten för samma tidsperiod blev 132 miljoner dollar.

Jawbone å andra sidan har haft det betydligt motigare på sistone. Bolaget har bland annat skjutit upp den planerade lanseringen av dess senaste produkt Up3. Utöver det lyckades Jawbone dra in 300 miljoner dollar under en finansieringsrunda i februari med hjälp av BlackRock. Men enligt uppgifterna ska det tilldelade kapitalet ha varit mer i form av ett lån med strikta termer än en kapitalinjektion.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.