JM närmar sig SBB i blankningstoppen

Blankningen i den pressade fastighetsutvecklaren JM har ökat på slutet. Samtidigt har den minskat något i blankarnas favorit SBB.
JM närmar sig SBB i blankningstoppen - Johan Skoglund
Johan Skoglund, VD JM. Foto: Anna Tärnhuvud/BILDBYRÅN

Den just nu pågående inflationskrisen är mer utmanande än de tidigare kriser som Johan Skoglund upplevt under sina drygt 20 år som VD för JM. Det sa han till Affärsvärlden i augusti.

”Den är ju tuffare på det sätt att den har hållit i under en längre period. Om vi tittar på tidigare kriser, i början av 2000-talet, Lehman och Greklandsfrossan, så har vi samtidigt haft lågkonjunktur. I samband med de kriserna har också räntorna sänkts samtidigt som materialpriserna sjunkit eftersom det blev en mindre marknad”, sa JM-VD:n då.

Blankarna hade så klart sedan länge uppmärksammat krisen för fastighetsutvecklarna. Där och då var drygt 15% av aktierna i JM blankade.

”När vi pratar med de hedgefonder som blankar så säger de att man tar ett bet på att bostadspriserna ska ner ytterligare i Sverige. Det är alltså ett makrocase de tittar på”, säger Johan Skoglund.

Blankningen i JM har kommit upp sedan dess. Den ligger nu på 16,31%, enligt Holdings. Aktien är därmed den näst mest blankade på Stockholmsbörsen.

SBB har länge varit ohotad etta på listan över de mest blankade aktierna. Men allt mindre kapital satsar på nedgång i den redan rejält pressade aktien. Just nu är 16,62% av kapitalet i SBB blankat. Alltså 0,3 procentenheter mer än i JM.

I juni var över 28% av SBB-kapitalet blankat. Så sent som i mitten av september låg siffran på 18,%. I JM har däremot blankningen ökat på slutet.

Om trenderna fortsätter kan alltså JM komma att passera SBB i blankningstoppen.

De mest blankade aktierna i Sverige

Bolag Totalt kapital som är blankat
SBB Norden B 16,62%
JM 16,31%
Elekta B 11,72%
Intrum 10,70%
Sinch 10,04%
Mips 9,80%
Scandic Hotels Group 9,79%
Avanza Bank 9,69%
Viaplay Group B 9,55%
Hexatronic Group 9,50%
Beijer Ref B 8,15%
Embracer Group B 7,66%
Truecaller 7,58%
Calliditas Therapeutics 7,56%
Securitas B 7,29%
Hansa Biopharma 7,12%
Orrön Energy 6,72%
Electrolux B 6,52%
Balder B 6,33%
PowerCell Sweden 6,10%

Källa: Holdings

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG