Jobbsiffra höjer USA-terminerna

Börserna i New York såg ut att börja veckans sista handelsdag med lätt stigande noteringar, men terminerna fick ökad fart sedan den hett emotsedda amerikanska jobbrapporten visat betydligt högre siffror än väntat. Landets börsterminer reagerade på jobbstatistiken med att initialt skjuta i höjden.
Jobbsiffra höjer USA-terminerna - wall-street-700_binary_6946915.jpg

I Europa hade de ledande börserna under dagen handlats med små indexrörelser, men i huvudsak i positiv riktning. Stöd kom även från Kinas inköpschefsindex för industri i oktober, som kom in något bättre än väntat.

Omkring klockan 13.45 hade terminerna för Dow Jones industriindex, S&P 500 och Nasdaq 100 samtliga stigit med 0,4 procent. På torsdagen handlades USA-börserna något lägre och S&P 500 stängde 0,3 procent ned – mot strömmen under kvällen gick bland andra Facebook och Apple som lyfte på styrkan av sina egna rapporter.

Väntat inför jobbrapporten var, förutom en sysselsättningsökning med 85.000 personer, att arbetslösheten skulle ha uppgått till 3,6 procent. Detta blev även utfallet för arbetslösheten, trots att antalet sysselsatta alltså ökade klart mer än förväntat. Dollarn stärktes efter statistiken och USA-räntorna steg med upp till 5 punkter.

Av bolagen stack den New York-noterade kinesiska e-handelsjätten Alibaba ut, efter att ha slagit förväntningarna med sin kvartalsrapport. Den justerade vinsten per aktie var långt över förväntan och även försäljningen var starkare än analytikerna räknat med. Bolagets tillväxt tyder på att farhågorna för den kinesiska ekonomin åtminstone ännu inte har drabbat landets konsumenter. Aktien klättrade 1 procent i den amerikanska förhandeln.

Exxon Mobil var också uppåt i handeln före öppning. Oljegiganten överträffade analytikernas förväntningar både med resultatet och intäkterna, och vd Darren Woods sade i en kommentar att Exxon gör ”strålande framsteg” i sin långsiktiga tillväxtstrategi.

En annan rapportvinnare tycktes bli Newell Brands, tillverkare av konsumentprodukter som till exempel pennorna Sharpie och Paper Mate. Vinst och intäkter var över förväntan och bolaget meddelade att det avslutar sitt program med försäljningar av affärsenheter. Aktien lyfte 4 procent inför öppning.

Ett riktigt kursras såg det däremot ut att bli för sociala medie-plattformen Pinterest. Intäkterna i det gångna kvartalet kom in under förväntan sedan försäljningen saktat in. I förhandeln föll aktien hela 21 procent.

Under eftermiddagen väntades ytterligare amerikansk makrostatistik. Klockan 14.45 svensk tid väntades Markits industri-PMI för oktober, klockan 15.00 väntades ISM industri-PMI för samma månad och även statistik över bygginvesteringarna i september.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour
Annons från Moberg Pharma
Annons från VECKANS FÖRETAG