Jobbsiffra lyfte Wall Street

USA-börserna handlades högre på fredagen efter en positiv jobbrapport och data från Kina som bidrog till att dämpa oron kring lägre global tillväxt.

Dow Jones storbolagsindex var upp 1,1 procent till 27.346. Det bredare S&P 500 steg 1,0 procent till 3.066. Nasdaqs kompositindex var upp 1,1 procent till 8.386.

Väntat inför jobbrapporten var, förutom en sysselsättningsökning med 85.000 personer, att arbetslösheten skulle ha uppgått till 3,6 procent. Detta blev även utfallet för arbetslösheten, medan antalet sysselsatta ökade med 128.000.

“Det är riktigt bra. Marknaden bör gilla det eftersom GM-strejken påverkade industrin, det är en fin liten siffra och en som folk bör vara nöjda med överlag”, sade JJ Kinahan, chefmarknadsstrateg vid TD Ameritrade, till Reuters.

Kinas inköpschefsindex för industrin steg till 51,7 i oktober jämfört med 51,4 i september, vilket bidrog till att dämpa oron för minskad efterfrågan från världens näst största ekonomi.

Positiva kommentarer kring läget i handelsförhandlingarna bidrog också till ett mer positivt sentiment. Amerikanske handelsministern Wilbur Ross sade att fas 1-avtalet med Kina ser ut att gå bra och sannolikt skrivs under i mitten av november, även om något datum ännu inte är satt.

Bland enskilda bolag stod Qorvo ut. Apple-leverantörens aktie steg 20 procent efter att ha aviserat ett återköpsprogram på 1 miljard dollar och spådde högre intäkter än väntat för det tredje kvartalet.

Oljejätten Exxon Mobil var upp 3 procent efter att ha slagit förväntningarna för tredje kvartalet. Även resten av oljesektorn var upp efter att oljepriset stigit i spåren av de positiva tonerna kring handelsavtalet.

Sociala medie-plattformen Pinterest stod för ett kursras efter rapporten för det gånga kvartalet. Aktien var ned 17 procent efter att bolaget redovisar lägre intäkter än väntat.

Räntan på den amerikanska tioåringen var upp 3 punkter till 1,72 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här