Jorden runt
Enrons VD avslöjar krisplan Enrons VD Kenneth Lay presenterade igår en ettårig plan att ta sig ur finansiella krisen. Enron har skulder på över 400 miljarder kronor, så kreditgivarna är skeptiska, enligt WSJ.
”Jag ska använda varje gnutta av min energi, mitt intellekt och min övertalningsförmåga att återställa så mycket värde som möjligt”, sa Lay till långivarna.
Lays krisplan innefattar försäljning av tillgångar och ändringar i Enrons kärnverksamhet, inklusive pipelines och kraftverk. Enron förhandlar till exempel om att sälja sina 65 procent i ett stort indiskt kraftverk. Vidare ska energihandelsverksamheten säljas och den är kreditgivarna själva intresserade av.
…samtidigt medger revisorn fel Enrons revisorfirma, Arthur Andersen, utfrågades i amerikanska kongressen igår. Revisorn berättade att Arthur Andersen uppmärksammat styrelsen om att Enron kan ha gjort illegala handlingar när skulder försvann från balansräkningen i komplexa partnerskap.
Yahoo bjuder 4,5 miljarder för jobbsajt Yahoo lägger bud på 4,5 miljarder kronor i aktier och cash för jobsajten Hotjobs.com. Reklam- och marknadsföringsföretaget TMP Worldwide har också lagt ett bud. TMP äger världens största jobbsajt, Monster.com. Men TMP:s bud antas ligga för utredning hos Federal Trade Commission.
Amex sparkar 6 500 American Express sparkar 6 500 personer, cirka 15 procent av de anställda i samband med en vinstvarning för fjärde kvartalet. Aktien rasade. Affärsresor har minskat och kreditkorten inte gått lika varma som förra året.
Storebror ser snart allt på internet FBI bekräftar att USA:s regering arbetar med ett kontroversiellt projekt för att spionera på internet. Syftet är att kunna tjuvlyssna på datakommunikation mellan misstänkta. Projektets kodnamn är ”Magic Lantern” och får rättssäkerhetskämpar att se rött.
Solidariska reklamare sänker lönen USA:s 40 största reklambyråer har minskat antalet anställda med åtta procent i år. Ändå har många byråer valt att sänka lönen rakt över för att slippa göra sig av med medarbetare. Lönerna för nyckelpositioner har sjunkit med cirka 10 procent. Det visar Adages löneundersökning.
Dyster utsikt för GPRS Inom sex månader måste internationell roaming fungera för GPRS-tjänster. Men det kommer ändå bara att säkra en blygsam tillväxt för datatjänster i Europa. Det visar en rapport från Analysys. Roaming är en kritisk del i den service som erbjuds affärsmän som anses vara de som först skaffar GPRS-telefoner. Analysys tror att det bara kommer att finnas en miljon GPRS-användare i Europa vid årets slut. Nästa årsskifte tror Analysys att det finns sex miljoner användare. Prognosen förutsätter att internationell roaming fungerar inom sex månader. Men roaming är mer komplicerad för datatjänster än prattjänster, enligt Analysys. Datasäkerhet och fakturering mellan operatörer måste lösas, till exempel.
Telekombranschen väljer wlan-standard Den europeiska telekomindustrins standardindsitut, ETSI, har kommit överens om att Hiper LAN2 ska marknadsföras som LAN-standard. Den mer traditionella dataindustrin anser att wlan är en teknik som kommer att konkurrera ut 3G då basstationerna är billigare och bandbredden större men räckvidden sämre. Telekombranschens inställning är dock att wlan kommer att bli ett komplement till 3G.
NTL rasar på börsen
Kabel-TV- och bredbandsoperatören NTL:s aktie rasar kraftigt efter att Standard & Poor nedgraderat företagets kreditvärdighet. Det är den andra nedgraderingen på sex månader.
…men många vill ha tysk betal-TV Tyska betala-TV-företaget Kirch-gruppe har många friare som vill hjälpa företaget med dess stora skulder. Liberty Media pratar med Kirch. Även franska TF1 kan komma till räddning. TF1 vill köpa Kirchs 25 procent i spanska kanalen Telecinci, enligt Financial Times. Rupert Murdoch ser också tillfälle att hjälpa. Han äger redan 22 procent i Kirch betal-TV.
Fortsatt låga bensinpriser OPEC kämpar för att strypa oljeproduktionen för att få upp oljepriset. Men icke-medlemmar bara pumpar upp mer olja. Och de ökar ännu mer nästa år, enligt International Energy Agency.
Indien Skottlossning pågår i det indiska parlamentet i New Delhi. Enligt obekräftade källor rör det sig om självmordsbombare. Fyra av fem terrorister har skjutits till döds. Den femte finns det ingen information om. Alla parlamentsledamöter verkar ha klarat sig. Armen har kallats in. Självmordsbombarna kan ha tagit människor som gisslan. Det finns ännu ingen information vem som ligger bakom attacken. Alla pratar med alla i halvledarindustrin Koreanska Hynix gå ihop med landsbrodern Samsung om förhandlingarna med amerikanska Micron misslyckas, enligt BBC Business Asia.
Singapore går bättre Singapores ekonomi vänder. Det visar en enkät som The Business Times har gjort. Singapore har genomlidigt nio månader med fallande export. Den mest pessimistiska av åtta analytiker, säger att nu inleds en ”försiktig återhämtning”.
Högkonjunktur i Australien Arbetslösheten minskar i Australien. Ja, just det, minskar. Från 7,1 procent i oktober till 6,7 procent i november. Analytiker trodde på en ökning av arbetslösheten. Australien visade nyligen siffror på urstark handel och en bra byggbransch.
…och Quantas flyger till NY igen Quantas börjar flyga till New York och Los Angeles igen i slutat av februari. ”Det betyder att resor på vissa internationella router nu visar tecken på ökning”, säger Quantas CEO Geoff Dixon till Reuters.
Generalstrejk hotar i Argentina Folk är fly förbannade för att de inte får ta ut mer än 10 000 kronor i månaden från banken. Handlarna är också jättearga. Deras försäljning har sjunkit med 80 procent, sedan uttagsförbudet infördes för några veckor sedan. Syftet med uttagsförbudet är att rädda banksystemet från kollaps.
Övrigt Holländaren Ben Verwaayen är ny chef för British Telecom. Verwaayen är också vice ordförande hos Ericsson-konkurrenten Lucent. BT:s VD-byte ett av flera i den kämpande telekombranschen. Holländska operatören KPN och finska Sonera har också bytt chefer. Även Ericsson har ny CEO, skriver WSJ, men tidningen menar nog ny COO. Så vitt jag vet är Kurt Hellström kvar. Eller?
Mats Paulsen
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.