Julhandeln väntas minska med 1 miljard i år

Den svenska julklappshandeln väntas uppgå till 22 miljarder kronor i år, en minskning med 1 miljard jämfört med året innan. Det visar Svensk Handels julrapport för 2022.
Julhandeln väntas minska med 1 miljard i år - julhandel-900

Även i volym väntas ett ”markant tapp”, på grund av att de höjda priserna leder till att pengarna räcker till färre varor.

En högre inflation gör att konsumenterna blir mer sparsamma inför julen. Runt var tredje planerar att göra färre julklappsköp i år, vilket är i nivå med pandemiåret 2020.

Rapporten visar även att julhandeln blir viktigare för försäljningen. I år svarade 7 av 10 att julhandeln är viktig för försäljningen. Inom dagligvaruhandeln är betydelsen som störst då 9 av 10 ser julhandeln som viktig.

Sedan pandemin har fler börjat handla på nätet, så även i år. 7 av 10 uppger att de kommer köpa julklappar online. Under Black Friday köpte 6 av 10 sina presenter online.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.