Källa: Finland lutar åt att köpa Gripen

Finland ska börja byta ut sina stridsflygplan 2025. Köpet av nya stridsflygplan kommer att bli det finska försvarets största inköp någonsin. En källa nära upphandlingen uppger nu att den nya regeringen lutar åt att välja Gripen.
Källa: Finland lutar åt att köpa Gripen - gripen-e-700_binary_6970499.jpg

I dagsläget har Finland 62 stridsflygplan av modellen F/A-18 Hornet (två av de ursprungligen 64 har kraschat). Till 2030 ska de vara utbytta mot 64 nya plan av ännu okänd modell. Affärstidningen Kauppalehti har intervjuat en källa nära upphandlingen som berättar att regeringen lutar åt att välja Saab Gripen.

Försvarets experter söker främst plan med så god kapacitet som möjligt. Men beslutet ligger till syvende och sist hos politiken.

Gripen-sympatisörer i SDP

Landet gick till val i april och fick senare en ny regering ledd av socialdemokratiska SDP och med ministerposter för ytterligare fyra partier. Många av SDP-företrädarna uppges av källan vara anhängare av Gripen och förstå vikten av nordiskt samarbete.

Saab ska i sin marknadsföring ha betonat Gripens förhållandevis låga kostnad. Enligt HX-programmet, som syftar till att byta ut Hornet-planen, kommer affären att landa någonstans mellan 7 och 10 miljarder euro, motsvarande 75–107 miljarder kronor, baserat på de offerter som inkommit.

– Det handlar inte så mycket om [planens] kapacitet utan om det faktum att Gripen är billigare och att Saab kan erbjuda en mer prisvärd helhetslösning, säger källan till Kauppalehti.

HX-chefen: ”Jag skulle bli väldigt förvånad”

Lauri Puranen, chef för HX-programmet, säger att han hittills inte hört talas om några uttalanden kring enskilda flygplan från politiskt håll.

– Jag skulle bli väldigt förvånad om det politiska ledarskapet börjar skapa sig favoriter i tävlingen, säger han.

Det slutliga beskedet om vilket plan Finland väljer väntas 2021. Det finska försvarsdepartementet listar på sin hemsida fem plan som alternativ till F/A-18 Hornet:

  • Boeing F/A-18 Super Hornet (USA)
  • Dassault Rafale (Fankrike)
  • Eurofighter Typhoon (Storbritannien)
  • Lockheed Martin F-35 (USA)
  • Saab Gripen (Sverige)

De nya planen beräknas vara i tjänst till 2060.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets