Kalmar och BT: Starka truckar

De båda trucktillverkarna på Stockholmsbörsen klarar finansoronriktigt bra.

Krisstämningarna på finansmarknaderna fick helt olika effekterpå börsens båda trucktillverkare, BT Industries och KalmarIndustries. De två truckföretagen är nämligen, trots sinbranschgemenskap, sinsemellan helt olika.Mjölbybaserade BT-Industries tillverkar eldrivna truckar förinomhusbruk, i lager. Kalmars produkter är i huvudsak större ochanvänds utomhus, i hamnar och inom tung industri.

Plågsamt ras

För BT har den senaste tidens kursras varit så plågsamt attbolaget till och med har tagit fotomodeller till hjälp i enmånadslång glättad annonskampanj för miljonbelopp, allt i syfteatt berätta för potentiella investerare att bolaget intepåverkas av Asienkrisen och att kursraset är orättvist.Vi vill informera potentiella investerare att vår kundgrupp ärdagligvarubranschen, en marknad som vi har sett växa tio procentper år i ett stort antal år, konstaterar VD Carl-ErikRidderstråle.Halva raset har nu också återhämtats.Bolaget ser samtidigt ut att gå mot ett rekordår.Niomånadersrapporten nyligen indikerar en vinst efterfinansiella poster i år på 500 miljoner kronor och envinstmarginal på cirka 6 procent. Stabil orderingång borgar föratt den positiva utvecklingen håller i sig under 1999.

Ojämn marknad

Konkurrenten Kalmar, numera kontrollerad av finländska Parteksom äger 61 procent av aktierna, har det tuffare och aktiekursenhar bara lyfts en aning från bottennivåerna.Marknaden i Asien, bland annat för de viktiga containerlyftarnasom står för halva omsättningen, har kollapsat så när som iHongkong och i Kina. Med pressade priser har volymerna kunnaträddas hem i Europa och i Nordamerika. Orderingången, som ju geren antydan om den framtida stabiliteten, är hittills i årungefär oförändrad.Kalmar har, efter sammanslagningen förra året med delar avParteks Sisu-gruppen, inlett neddragningar och omfattandeomstuvningar av produktion. Det har skapat spänningar iföretaget, inte minst sedan produktion har flyttats till Finlandsamtidigt som personal sagts upp i Sverige.För helåret i år väntas, att döma av en prognos utifrånmåndagens rapport, en vinst på i storleksordningen 220 miljonerkronor och därmed en vinstmarginal på 4,3 procent. För Kalmarhägrar samordningsfördelar på i storleksordningen 150-200miljoner kronor årligen.För ett år sedan hette det att de skulle ge fullt genomslag från1999 men – som vanligt vid fusioner – har förverkligandet aveffekterna dragit ut på tiden.Fullt genomslag blir det nu i slutet av 1999, vilket tyder påbara en mindre vinstökning 1999. Bolagets aktier värderas därmedtill åtta gånger nästa års förväntade vinst (p/e) mot cirka nioför BT Industries.

Kalmars konkurrenter

Båda bolagens aktier har därmed utrymme att stiga ytterligare.Den försiktige investeraren väljer det välskötta BT,men kanske är det Kalmar som på sikt har störst möjligheter tillen uppgång.Potentialen finns nämligen. Det visar inte minst den familjeägdamindre konkurrenten Svetruck i Ljungby. Svetruck, som tillverkartunga gaffeltruckar, har de senaste åren haft en omsättning påöver 400 miljoner kronor och noterar en vinstmarginal på närmare20 procent.Kalmarledningens mål är att nå en rörelsemarginal på cirka 10procent redan om tre år, ungefär dubbelt så mycket som idag. Detlåter kanske mycket, men innebär i praktiken bara en återgångtill de nivåer som nåddes ett par år i mitten av 1990-talet.För att Kalmar ska nå så långt krävs att flera pusselbitarhamnar rätt, bland annat måste kommande modellbyten, därvarumärket Sisu successivt ska bytas ut mot Kalmar Industries,bli lyckosamma samtidigt som rationaliseringarna går enligtplan.

Chans till lyft

Kalmar Industries Jan-Sept Jan-Septmkr 1998 1997 1997Orderingång 3669 3679 5196Omsättning 3801 3147 4599Res eft finansnetto 165 90 30Vinstmarginal 4,3 2,9 0,6Stadigt BT

BT industries Jan-Sept Jan-Septmkr 1998 1997 1997Orderingång 6594* 4009 6113*Nettoomsättning 6203 3786 5956Res eft finansnetto 372 227 370Vinstmarginal (%) 6,0 6,0 6,2 *Amerikanska Raymond konsoliderades från 1 augusti 1997

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight