Kalmar Rough Terrain vill bygga Trumps mur

Ett av president Trumps viktigaste vallöften är att bygga en mur mot Mexiko. Kalmar Rough Terrain, med rötterna i Småland, vill bygga den kontroversiella muren.
Kalmar Rough Terrain vill bygga Trumps mur - Donald-Trump-Truck-700-394_binary_6839593.jpg

Kort efter att Donald Trump tillträdde som USA:s president i januari skrev han under en exekutiv order om att resa en mur vid den mexikanska gränsen.

Byggandet av muren var en central del av Trumps politiska plattform under höstens valkampanj. Förslaget har fått massiv kritik. Beslutet om att bygga muren har bland annat fördömts av den mexikanska presidenten Enrique Peña Nieto.

Den amerikanska regeringen har nu utlyst en tävling där företag som vill vara med och bygga muren kan lämna förslag på hur just deras teknik och produkter kan komma till användning i projektet.

Ett av de företag som anmält intresse för projektet är Kalmar Rough Terrain, som säljer terränggående containertruckar, rapporterar Smålänningen. Enligt företagets vd Stephen Speakes kan muren byggas med containrar som byggstenar. Och Kalmar Rough Terrains maskiner skulle kunna användas för att få dessa containrar på plats.

Kalmar Rough Terrain är ett fristående dotterbolag till Kalmar Global. Men de truckar som kan komma att användas i byggandet av Trumps mur är utvecklade i Lidhult.

LÄS MER: Jim Rogers varnar för ekonomisk kollapsMiljardären och finanskändisen Jim Rogers varnar för kommande ekonomiska kriser om USA:s president Donald Trump håller vissa av sina vallöften.

Hos moderbolaget Kalmar Global vill man dock tona ner Kalmar Rough Terrains deltagande i tävlingen kring den kritiserade muren.

– För det första är Kalmar Rough Terrain ett helt fristående bolag med säte i Texas. Det är dessutom drygt 500 företag som är med i tävlingen. Det är alltså långt i från klart att det blir Kalmar Rough Terrain som ska leverera tekniken, säger Dan Pettersson, divisionschef för Kalmar Mobile Equipment.

Varför har Kalmar Rough Terrain sökt till projektet?

– Den amerikanska regeringen är bolagets största kund. Regeringen skickade ut en allmän förfrågan till sina samarbetspartners om de ville söka till projektet. Därefter tog Stephen Speaks, vd, initiativ till att Kalmar Rough Terrain skulle delta. Orsaken till att man valde att göra det var att man vill hitta nya sätt att utöka samarbetet med en befintlig kund.

LÄS MER: Fem sätt att investera i robotrevolutionenRobotrevolutionen tycks stå runt hörnet. Här är fem potentiella sätt att kapitalisera på den, enligt Market Watch.

Hur ser ni på att Kalmar Rough Terrain är med och tävlar? I en tidigare intervju sa en kollega till dig att det här kom som en överraskning för er.

– Som sagt, det här är ett fristående bolag. De behöver inte ha något godkännande från oss för att få delta.

Andra företag, bland annat Skanska, har valt att aktivt ta ställning mot bygget. Men det är inget som Kalmar Global överväger att göra.

– Varje företag får göra sina egna bedömningar. Det här rör sig inte om ett politiskt ställningstagande från Kalmar Rough Terrain.

På vilket sätt är det inte ett politiskt ställningstagande?

– Det handlar om att titta på hur man kan utöka sin affär med en kund som man redan har.

Kan det bli aktuellt för Kalmar Global att ändra sin inställning?

– Jag vill inte kommentera om, och i så fall hur vi kommer att utvärdera detta.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.