”Kan få höra ett nytt tonläge från Riksbanken”

Med ett ändrat tonläge från ECB är det möjligt med en mer hökaktig framtoning av Riksbanken på torsdag, menar Max Matthiessens investeringschef Jon Arnell.
Riksbanken och Jon Arnell.
Riksbanken och Jon Arnell. Foto: TT och Max Matthiessen.

På torsdag är det dags för ett nytt räntebesked från Riksbanken. Dessutom meddelas den amerikanska inflationssiffran under torsdagen, vilket är viktigt för hur den amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer att agera i framtiden.

I sitt makrobrev skriver Jon Arnell, investeringschef på Max Matthiessen, att den amerikanska inflationssiffran har “potential att skapa nya stora rörelser i både ränte- och aktiemarknaderna”.

Han pekar på att vi i dagsläget har en relativt flack räntekurva i USA, där den korta räntan stiger mer än den långa.

“Räntemarknaderna indikerar med andra ord en kort men aggressiv höjningscykel från Fed. Marknaderna prisar in 5 räntehöjningar 2022, ytterligare ett par under 2023 och sedan förväntar sig marknaden att Fed börjar sänka under 2024”, skriver han.

De aggressiva räntehöjningarna väntas punktera konjunkturen och leda till räntesänkningar.

“Marknadens oro ligger i att Fed tvingas höja räntorna snabbt för att stävja inflationen samtidigt som vi ser en vikande konjunktur på horisonten.  2018 poppar upp igen där Fed fick tvärvända. Varje ny datapunkt, med torsdagens inflationssiffra i fokus, kommer därför nagelfaras för vidare vägledning om vart vi är på väg”, skriver han.

Han pekar också på att Feds hökaktiga kommunikation fick sällskap av ett förändrat tonläge hos den europeiska centralbanken ECB i förra veckan. Marknaderna fick indikationer om att ECB närmar sig en räntehöjning, kanske redan i år. Detta skulle kunna föranleda att vi får höra ett nytt tonläge även från den svenska Riksbanken, menar han. 

“Under torsdagen väntar Riksbanken och frågan är om Stefan Ingves nu också kommer tala i mer åtstramande ordalag. Marknaden kommer fokusera på eventuellt mer hökaktiga indikationer, det vill säga huruvida man börjar prata om räntehöjningar redan i år”, skriver han och pekar på att marknaden prisar in två räntehöjningar i år, medan Riksbankens prognos visar på en höjning först i slutet 2024

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.