Känt affärsnätverk klart för börsen

Det sociala nätverket för professionella, Linkedin, vill till amerikanska börsen. I går lämnade företaget, som får en ny användare i sekunden, in sitt prospekt. Fler teknikföretag, däribland Facebook, väntas följa efter.

Linkedin bygger på att användarna bjuder in utvalda, professionella kontakter till nätverket. De senaste tre åren har antalet användare vuxit med 76 procent om året. Enligt prospektet är det i dag 90 miljoner som använder tjänsten för att hålla ordning på sitt nätverk och antalet användare uppges öka med en per sekund.

Omsättningen växer också snabbt och fördubblades under de första nio månaderna 2010 till 161,4 miljoner dollar. För första gången kunde företaget också uppvisa en vinst som uppgick till 10,1 miljoner dollar.

Värdet på Linkedin uppskattas i dag till omkring 2,5 miljarder dollar.

Den största delen av omsättningen kommer från rekryteringstjänster där företag använder Linkedin för anställningsannonser och får hjälp med att hitta rätt personer till ett visst jobb.

Omkring en tredjedel av intäkterna kommer från annonser och 27 procent från medlemmar som väljer att betala en avgift för att tillgång till mer avancerade tjänster på sajten.

Varken datum för börsnoteringen eller introduktionspriset avslöjades i prospektet. Målet är dock att dra in cirka 175 miljoner dollar vid noteringen.

Företagets största ägare är grundaren Reid Hoffman som äger drygt 20 procent av aktierna. Nästa största ägare är det välrenommerade riskkapitalbolaget Sequoia Capital. Totalt har Linkedin dragit in mer än 100 miljoner dollar i riskkapital.

Fler teknikbolag står på kö till börsen och inom de närmaste 18 månaderna väntas till exempel det sociala nätverket Facebook, med 500 miljoner användare, ansöka om notering.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG