Kaos på akademikernas försäkringsbolag

Salus förvärv av Ansvar 1997 har blivit en praktskandal. På onsdagen överraskade Salusansvar med att redovisa en förlust på nära 200 miljoner kronor under det första kvartalet. Nu ersätts VD Staffan Blomberg av Björn Björnsson, känd för att ha räddat hem miljardbelopp från avvecklingen av Trustor.

Men Björn Björnsson rycker bara in tillfälligt fram till i juli när en ny VD tar vid, Viggo Östlund med bakgrund i speditörsföretaget TNT och Tetra Pak.

Beskedet om förlusten fick aktien att falla med 20 procent till 10 kronor. Börsens minsta finansvaruhus har därmed ett börsvärde på drygt 200 miljoner kronor. Efter börsnoteringen 1997 var bolaget värt cirka 700 miljoner kronor.

”Jag ska inte säga att vi ångrar förvärvet men med facit i hand skulle vi ha betalat ett lägre pris”, säger Anders Milton, ordförande i Salusansvar och SACO.

Totalt hamnar Salusansvars förlust under det första kvartalet i år på 175 miljoner kronor. Det är en kedja av olika händelser inom Ansvars gamla sakbolag som ligger bakom utvecklingen. Det gäller allt från ytterligare avsättningar för arbetsskadeförsäkringar, bortskrivning av alla tillgångar samt en förlorad försäkringstvist.

Till det kommer den bittra sanningen att Salus kärnverksamhet, privatekonomiska tjänster för medlemmar i akademiker- och idéburna organisationer, fortfarande inte tjänar ett öre. Här blev förlusten istället en miljon kronor.

Förlusten slår direkt mot eget kapital som krympt ihop till 250 miljoner kronor. Det motsvarar en soliditeten på 24 procent. Nu ska verksamheten omstruktureras.

”Vi har inte lyckats. Det är vi medvetna om. Vi är ett litet bolag med en komplicerad affärsstruktur och resultatet är inte tillräckligt bra”, säger Anders Milton.

Att Björn Björnsson kliver in som chef fram till augusti räcker för att tända alla varningslampor. Björn Björnsson har ett förflutet som framgångsrik likvidator i Trustor. Dessförinnan avvecklade han Reinhold City.

Björn Björnsson är knuten till Lancelot, Wallenbergsfärens privata förmögenhetsförvaltare. Han valdes in i Salus styrelse så sent som på bolagsstämman för några veckor sedan. Förloppet var liknande när Björn Björnsson valdes in i Trustors styrelse, bolaget hade problem redan innan svindleriet blev ett faktum.

Anders Milton förnekar dock att en avveckling av Salusansvar ska vara i antågande.

”Björn Björnsson ska främst se till att vi inte gör några nya förluster. Sedan ska vi ta fram en plan för hur verksamheten ska fortsätta att utvecklas tillsammans med kunderna och organisationerna”, säger Anders Milton.

Salusansvar har inte lyckats gå med vinst hittills. Varför skulle den utvecklingen vändas nu när finansmarknaden går sämre?

”Jag är övertygad om att vi har en intressant nisch. Den nye chefen Viggo Östlund blir dessutom bra, även om han inte har någon tidigare erfarenhet av finansiella tjänster”, säger Anders Milton.

Salusansvar hör till en av Stockholmsbörsens mer sorgerliga historier. Salus var från början läkarnas ömsesidiga försäkringsbolag. Det stöptes om och börsnoterades 1997. Planen som lades fram av Staffan Blomberg var att bygga upp en nischad sparkoncern med bankverksamhet, livrörelse och kapitalförvaltning.

Strax efter börsnoteringen 1997 förvärvades nykterhetsrörelsens problemdrabbade försäkringsbolag Ansvar i vad som såg ut som en kreativ lösning för att få volym.

Arbetet med att förändra Ansvar har varit omfattande. Samtliga lokalkontor och utländska dotterbolag har avvecklats och antalet anställda minskats från cirka 630 till 200. Redan 1999 påbörjades avvecklingen av sakrörelsen, men det hjälpte alltså inte. Trots att säljaren förband sig att täcka upp framtida förluster i sakbolaget till ett belopp av cirka 200 miljoner kronor så kom förvärvet att stå Salus dyrt. Med facit i hand räckte garantin lång väg.

Dessvärre har även storsatsning inom sparområdet haltat, trots samarbete med bland annat Öhman.

Salusansvar/Fakta

Under första kvartalet uppgick intäkterna till 32 mkr, rörelseresultatet hamnade på minus 1 mkr, efter nedskrivningar och förluster från sakbolaget hamnade resultatet före skatt på minus 174 mkr.

Salusansvar har 200 anställda, banken har 13 000 kunder och en inlåning på 400 mkr medan kapitalförvaltningen har 7500 andelsägare och en förvaltad volym på 6,7 miljarder kronor.

Bland ägarna märks Sveriges läkarförbund, Roppongi förvaltning, Praktikerinvest, Öhman och Saco.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight