Kapp-Ahl + Lindex=sant?

Stans corpar lägger snart en sanslös het höst till handlingarna. Men racet mot rekordbonusen fortsätter ända in i kaklet. De närmaste veckorna kommer flera storaffärer att presenteras innan det är dags att klä julgranen i guld och sedan slå sig ner framför brasan och i lugn och ro bläddra igenom nästa års Storebro-katalog.

Tre snabba börsintroduktioner av Rezidor, Lindab och BE Group kan följas av fler.

– Jag känner till minst två riskkapitalcase som ligger färdiga att trycka ut, säger en kritstrecksrandig.

– Ett som det snackas om är EQT-ägda Plantasjen, men då gäller det Oslo-börsen, säger kalvinnanlårsfantasten som också tror att gamla surdegen Duni ”kan säljas när som helst”.

Apropå EQT och Investor kom beskedet nyligen att Gambro delas i tre delar.

– Det följer planen, det har varit ett styckningscase från början till slut. Nästa steg blir att skicka ut fastigheterna. Och räkna med att klinikerna är sålda inom ett år, säger en finanskille med känningar i Wallenbergsfären.

Även inom Wallenbergkontrollerade Electrolux vankas det styckning på menyn.

– Alla tror att Electrolux är ”färdigt”, men det kommer fler strukturåtgärder. De skulle till exempel kunna särnotera storköken, det skulle ge 7-8 miljarder. Där finns det också industriella köpare, säger en räknesnurra.

En storaffär som det glunkas en hel del om i den Gyllene Triangeln är en ny fusion i klädbranschen, efter giftermålet mellan RnB och JC.

– Det snackas mycket om att Lindex och Kapp-Ahl ska gå ihop. Timingen är rätt, det gäller att hålla uppe hypen i branschen, Gardell har klivit av i Lindex och i Kapp-Ahl vill storägarna sälja, konstaterar en miljardman som dock själv ger rådet att ”hålla sig långt borta från de där aktierna”.

Golvet konstaterar som så många gånger tidigare: Ingen rök utan eld…

Danske Banks köp av finländska Sampos bankdel har eldat på intresset för bankmarknaden.

– De stora nordiska bankerna värderas runt 11 gånger nästa års vinst, och man säger att vi är på toppen av konjunkturen. Här kommer en bank och betalar 14 gånger vinsten. Det visar på en beslutsamhet i branschen att göra sådana här affärer, och det finns nog en hel del bankdirektörer som är nervösa för sitt jobb nu, säger en centralt placerad på aktiemarknaden.

– Den andra frågan är vad Sampo ska göra nu. Sampos ”Nalle” Wahlroos hade redan 1 miljard euro i balansräkningen, nu får han 4 till och han har sagt att de ska användas till förvärv. Men vad köper han?

Medieövervakningsföretaget Observer kom med en bra rapport i veckan. Storstädaren Anders Böös recept ser ut att bita. Men det räcker inte säger en riskkapitalveteran som tittat på casen genom sina läsglasögon.

– Det de egentligen borde göra är att sälja England och Norden och satsa på USA, säger han.

Mekonomen har under hösten fått nya storägare i Ax:son Johnson-sfären. Nu kommer åtgärderna, och det börjar med ett gammalt Axfood-trick.

– De kommer sälja fastigheterna och dela ut pengar till aktieägarna, viskar en cashmere-tröja som tror att de får minst ett par hundra miljoner för butikshallarna.

Till sist undrar Golvets spanare om ett högre bud är på väg i Semcon. I förra veckan flaggade Dorchester Asset Management för 5 procent av aktierna

Veckans Vad var det vi sa?:
Meda laddar för storförvärv, skrev Golvet förra veckan. Dagen efter kom 6-miljardersaffären med 3M och aktien tog ännu ett kliv upp i stratosfären. Det lönar sig att läsa Golvet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco